Top 10 növény...

Imádom a növényeket, mindet, kivétel nélkül, még a húsevőket és a kifejezetten szúrósokat és büdöseket is. A növények adják az oxigént, a táplálékot (a hús is növényből indul, a növényevő állatok ebből építik fel magukat, amit mi aztán megeszünk, "és tudod, Simba, amikor meghalunk, a testünkből fű növekszik, az antilop pedig füvet legel", "Dehát, Mama, amikor ők meghalnak a testükből fű növekszik, amit mi megeszünk. - Tudod, Timon, tulajdonképpen nem. Mi nem eszünk füvet, fűallergiánk van.", bocsánat, elkanyarodtam), feldobják a lakást, meg egyátalán, mennyivel finomabb az a fűszernövény, ami a konyhaablakban terem, mint amit a boltban veszünk szárítva. :) Egy szó mint száz, Szepykénél találkoztam ezzel a játékkal, leírnám az én kedvenceimet.

Tárkony a virágládánkban

1. Tárkony - imádom, bár elég markáns az íze, ez főleg frissen jön ki. Szabadföldbe ültetve takaros kis bokor nő belőle, fűszernövénykertben a helye.

Oregánó a virágládánkban

2. Oregánó - alap, a legtöbb ételt el sem tudom képzelni nélküle.

Fokhagyma olajban eltéve

3. Fokhagyma - magyar, lehetőség szerint makói, de legalább akörnyéki. Kiver a víz a leeresztett kínai másolattól.

Kakukkfű a virágládánkban

4. Kakukkfű - Gordon "little-bit-of-fresh-thyme" Ramsayről megemlékezve :) Egyébként épp készülök otthon szőnyeget növeszteni belőle, de ezt a macskák mindig megfúrják, jobban mondva alá ássák :D

Gránátalma a Budapesti Állat és Növénykertben (tegnapi kép :))

5. Gránátalma - Nagyon szeretek bíbelődni azzal, hogy előcsalogassam a magokat a kis kuckójukból. Mindig hámozom, eszemben sincs kettévágni és ütögetni.

Május végén ekkora volt a vaníliám

6. Vanília - Egyrészt az íze miatt, másrészt nevelek egyet a szobámban, egész jól érzi magát. Orchidea fajta, szerintem szép, kár, hogy mellőzve van, mint szobanövény.

Mandarinfa a Budapesti Állat és Növénykert citruskertjében (szintén tegnapról)

7. Mandarin - Nekem a mandarin tömeges megjelenése jelzi a Tél eljövetelét. Mikulás-Karácsony elképzelhetetlen nélküle. Szintén nevelek egy mandarint a szobámban, bár elég aprócska és valószínűleg soha nem fog teremni (magról ültettem és nem szándékozom beoltani), nagyon kis aranyos :)

Eperfa termése a szomszéd utcában otthon

8. Eper - Nem a földi, hanem ami a fán nő. Nem sütök-főzök belőle semmit, szerintem frissen a legjobb. Az eperfa magában pedig valami megmagyarázhatatlan falusi idillt, nyugalmat sugároz, ha meglátok egy idősebb példányt. Sokszor képzelem el, hogy lesz egy nagy eperfa az udvaromban, ami alá majd kiülhetek a meleg nyári délutánokon elmélkedni :)

Amikor virágzott a cserepes kálám

9. Kála - A kedvenc virágom. A fehéret épp annyira szeretem, mint az apró virágú színeset.

Bár nem saját termés, de azért elfogyott a málna

10. Málna - Kiskoromban volt egy ház, ahol végig a kerítés mentén málnabokor volt. Nos, én is szeretnék majd valami ilyet. Nem fogom sajnálni, ha az arra járók esznek az utcára kilógó bogyókból :)

Ha valakinek még van kedve, írja le, hogy neki mi a top 10 és belinkelem szívesen :)

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Köszönöm! :)

Tényleg jó lenne egy olyan udvar, ahol egy nagy eperfa áll, és alatta a nyári melegben ülök és csak úgy vagyok. Tényleg jó lenne.

A kocsimnak ez megadatik, mert egy eparfa alatt parkol minden nap. Csak az a fa már alíg hoz termést.
mandy tarragon üzenete…
Mondjuk a kocsid szerintem jobban jar, hogy mar alig hoz termest :)
Orulok, hogy te is elkepzeled ezt, legalabb tudom, hogy nem vagyok egyedul a "hulyesegeimmel":)
Névtelen üzenete…
Nem sorrendben megjegyzések nélkül.
rózsa,liliomfa,levendula,olajfa,bambusz,fűzfa,fű(mármint az a szép gondozott puha fű),orchidea,nyárfa ,hóvirág

Népszerű bejegyzések