Áfonyás panna cotta


Kiskorában gondol hülyeségeket az ember. Például, hogy a hupikék törpikék az áfonyától kékek, mert ugye mindig azt esznek. Én nem akartam kék lenni, nem is szerettem kiskoromban az áfonyát. Most már tudom, hogy nem leszek tőle kék (és mióta a Braniac-ben kipróbálták, már biztos, hogy a répától sem lesz narancssárga az ember, legfeljebb tartósabb fogyasztás esetén már a látványtól is rájön a hidegrázás), azóta az ízlésem is megváltozott, most már szeretem :) Ültettem is otthon egy bokrot a tavasszal, pár év és ehetem a saját áfonyámat.
Addig marad a piac. A piac, ahol a magyar áfonyát 1800 forintos kilónkénti áron adják. Ótejóég... Ha valaki tud valahol szedd-magad áfonyást Budapest vagy Szeged vagy Szombathely térségében sikítson! :) Nem vettem. Visszafelé a munkahelyre megálltam a "nagyondrága" zöldséges bódénál és láss csodát: 1600 forint kilója és magyar. Kis spórolás, de az áfonya nagyon finom, a zöldséges kedves, még blokkot is kaptam és megálltam egész munkában és úton hazafelé, hogy megegyem az egész zsákmányt. Hős vagyok, na. :)
Először sajttortát szerettem volna, de abban ugye megsül és én "frissen" szerettem volna élvezni az ízét. Viszont megcsapott a panna cotta őrület, és fel kellett végre avatni a szuflé formákat. A munka vele kb. 5 perc. Az élmény... leírhatatlan.

Hozzávalók, 4 szufléformához:
  • 2 dl tejszín ( ~250 ft)
  • 2 dl tej (~40 ft)
  • 20 gramm cukor (az eredeti recept 40 grammot ír, de nem akartam egyátalán, hogy édes legyen) (~10 ft)
  • 1 vaníliás cukor (vagy vanília vagy vaníliakivonat) (~10 ft)
  • 1 csomag zselatinpor vagy 2 lap zselatin (~20 ft)
  • 10 dkg áfonya (~160 ft)
Összesen 490 ft, egy adag 122 ft.

A tejet és a tejszínt összekeverjük, feltesszük a cukorral és a vaníliás cukorral melegíteni. Ha már majdnem felforrt, akkor lehúzzuk, elkeverjük benne a zselatint és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad.


A formákat kiöblítjük forró vízzel, elosztjuk bennük az áfonyát és a krémet. Innentől már nincs vele sok meló: megvárjuk, amíg kihűl, betesszük a hűtőbe és 5-6(-8-10-..) órán át hűtjük. Betettem a könnyen-gyorsanba, mert bár nem tudod fogyasztani fél óra alatt, viszont tényleg csak 5 perc munka van vele :)

Murphy, Gyöngyike: ha jól számoltam, akkor cukor nélkül van benne összesen 28,6 gramm szénhidrát. Édesítőszerrel desszertnek vagy süti helyett :)

Megjegyzések

Süti Bazár üzenete…
Jól tetted, hogy nem sütötted meg az áfonyát, így az igazi! Nagyon guszta lett, isteni lehet... :-DD
mandy tarragon üzenete…
Yasmine: tenyleg isteni, kremes, lagy, megadta az alaphangulatat a mai napnak :)

Egyebkent hihetetlen, hogy mar itt is spammelnek... :D
c üzenete…
hol van ez a piac? itt 4EZER kilója! pfff...
mandy tarragon üzenete…
Most nem tudom mennyi, akkor, egy hónapja ennyi volt. Budapest, fehérvári úti vásárcsarnok, első emelet.
c üzenete…
köszi szépen, az nincs is messze, majd meglesem, van e még:)

Népszerű bejegyzések