Tejbegríz


Szeretem a tejbegrízt. Olyan igazi hétvégi reggeli hangulata van: az ember kikászálódik az ágyból, fel rakja főni a tejet meg a grízt, gépiesen kavargat pár percig, és mire teljesen felébred, már kész is a finom, gőzölgő tejbegríz. Én arra a változatra szavazok, ami még kicsit folyik, és bele lehet jól keverni a fahéjas cukrot. Ilyen állagúra elkészíteni az esetek elenyésző többségében sikerül. A világ legjobb tejbegrízét egyébként apukám csinálja. Lehet ezen vitatkozni, de nem érdemes :)

Hozzávalók, 2-3 személyre:
  • 8 dl tej (~160 ft)
  • 8 evőkanál gríz, leánykori nevén búzadara(ha nem akarod sűrűre, akkor elég 7 kanál is) (~ /kb. 10 dkg/13 ft)
  • 2 evőkanál cukor vagy méz (~10 ft)
  • a tetejére fahéjas porcukor

Összesen, ha nagyon durván számolunk, akkor 180 ft, 3 személyre. Csak csendben és halkan megjegyzem, hogy a zacskós tejbegríz egy adagja (ami 1,5 dl vízzel készül, képzelhetitek mennyire laktató) 130 ft.

Ideális esetben a tejbegríz duplafalú edényben készül, hogy biztosan ne égjen le. Jelen esetben egy szimplafalú fém nyeles lábaskában :) A tejet felteszem főni, amikor már elég meleg, de még nem forrt fel, hozzáadom kanalanként a grízt, jól elkeverem. Aztán alacsony lángon keverem-kavarom, amíg a gríz meg nem fő (átlátszónak kell lennie), és el nem éri a kívánt állagot.
Kis tálkákba pakolom, megszórom fahéjas cukorral vagy kakaóval, ki mivel kéri. A lábost azonnal elöblítem, mert ha beleszárad a gríz, akkor elég sokat kell dolgozni, mire kiszedi belőle az ember :D

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Én is imádom!Láttad a szavazást nálam a jobb oldali sávban? :D

Népszerű bejegyzések