Tárkonyos rakott karfiol

A hétvégén végre bejutottam annyira a konyhába, hogy nem csak összedobtam valami melegszendvicset vagy salátát, hanem igazi főtt ételt csinálhattam. Majdnem tökéletes lett. Majdnem. Az a fránya grill... A képeken látszik, hogy kissé megpörkölődött a teteje, de azért finom lett. :) Finnyásoknál, zöldségfújjolóknál is lehet vele próbálkozni. A legtöbb munka a karfiollal van, utána már gyakorlatilag megy magától: amíg sül, lehet mindenféle egyéb dolgokat intézni. Lakótársam egyik kedvence :)

Hozzávalók, kb 6 személyre:
  • 1 szép nagy fej karfiol, kb 2 kg (ha nem annyira szeretitek a karfiolt, akkor lehet kevesebb is, anyukám kb a felét használja )
  • 50 dkg darált hús
  • 1 bögre rizs ( 1 bögre= 2,5 dl)
  • 2 nagy pohár tejföl ( 1 nagy pohár = 470 g)
  • bors
  • 1 evőkanál apróra vágott tárkony

Kezdjük az elején, ez fontos: a legtovább a karfiolnak kell főnie, úgyhogy ezzel foglalkozunk először. A karfiol kis rózsákra szedjük. Nem kell teljesen szét szedni, de ne legyenek nagyobbak, mint a hüvelykujjunk. Így majd szépen szét lehet teríteni őket a húsos keverék tetején, nem maradnak nagy hézagok. A karfiolrózsákat megmossuk, sós vízben feltesszük főni. A húst megpirítjuk és amikor már megpirult hozzáöntjük a rizst és addig kevergetjük, amíg a rizs kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tárkonnyal. Jól összekeverjük, felöntjük vízzel, hogy éppencsak ellepje. Lefedjük. A karfiolt és a rizst is annyira kell megfőzni, hogy ne legyen már nyers/ropogós, de még ne legyen puha, mert a sütőben is fog még főni.


Amikor kész, a karfiolt leszűrjük. A rizses-húsos keveréket elterítjük egy tűzálló tálban vagy tepsiben. A tetejére halmozzuk a karfiolt, kicsit lenyomkodjuk, hogy egyenletesen jusson mindenhova és minél kevesebb legyen közte a hézag. A tejfölt kikeverjük egy kis sóval, majd szépen rákenjük a karfiolra, hogy mindenhova jusson.
Előmelegített sütőben sütjük kb 20 percig, amíg a tejföl kicsit meg nem pirul. Na, én ennél a pontnál gondolta úgy a lakótársam, hogy ad neki egy kis színt a grillel, majd otthagyta pár percre. Aztán ebből született az a mondat, hogy "Hm, kicsit néger lett.". Szóval, grill nem kell, vagy ha ragaszkodsz hozzá, akkor ülj mellette :D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések