Könyvből főzni


Sok rossz szokásom van, az egyik, hogy nem tudok úgy eljönni a könyvesboltból, hogy ne vegyek meg legalább egy nagyon-jó-áron-nagyon-praktikus szakácskönyvet. Ezek közös jellemzője, hogy igényesek, szép, vastag papírra vannak nyomva, színesek, sok kép van bennük (én szeretem, ha van kép ahhoz, amit el szeretnék készíteni), no és persze sok-sok recept. Az alap eljárás az, hogy fogom a könyvet, kifizetem, hazaviszem, nézegetem, napokig, ott van az ágyam mellett, aztán egyszercsak felkerül a polcra és ott marad. Jön a következő. Igen, egy lépés kimaradt: főzök belőle. Az igazság az, hogy az esetek elenyésző részében szoktam főzni belőlük. Miért? Van több Jamie Oliver könyvem is. Lapozgatom, gyönyörűek a képek, egyszerűek a receptek, DE: mikor hozzálátok átgondolni, hogy mit is kell vennem, rájövök: nálunk nincs 30 féle tengeri hal (Angliában, ugye, ez nem gond, ott a Tescoban is vehetsz, amit szeretnél, mert van tengerük), a zöldségekről ne is beszéljünk. Van egy könyv, amit nagyon megbántam, hogy megvettem, az Olasz kaják. Szinte nincs is benne olyan étel, amit el tudnék készíteni (főként anyagi okokból, én nem járok Bécsbe bevásárolni :D ).

Gordon Ramsaynek, kedvenc britt konyhafőnökömnek volt egy akciója egyszer, hogy küldjék be neki azokat a sztárszakács könyveket, amiket megvettek ugyan, de még egyetlen egy receptet sem főztek meg belőle. Volt közte olyan könyv is, amit ő jegyzett.
Nos, csak azt szeretném kihozni ebből a szösszenetből, hogy Ti, ha vesztek valamilyen szakácskönyvet (tekintsünk el ettól, hogy sztárszakács jegyzi, vagy csak szimplán praktikusnak tűnt), akkor annak mekkora részét főzitek végig? Van olyan, amit tényleg végigfőztetek?

Van azért ellenpéldám is, szintén Jamie Oliver, a Jamie vacsorái. Abból rendszeresen főztem régen, szinte minden olyan receptet kipróbáltunk, amiben nincsenek olyan összetevők, amiért a tengerpartra kellene mennem (ebben a könyvben meglepő, de alig van halétel). És jók voltak.
Az alapszakácskönyvet meg nem említeném, szerintem az mindenkinek van otthon (nekünk két példány is, szétesve, meg egy újabb kiadás), a Horváth Ilona Szakácskönyv, azt nem a külcsín miatt veszi meg az ember :)

Van esetleg kedvenc receptetek, ami könyvből van? Van kedvetek kitenni a blogotokra? Lehet akár körkérdés is ;)

Elővettem a Jamie vacsoráit, leporoltam, hamarosan jön belőle recept is :)

A kép a kiadó oldaláról.

Megjegyzések

Belly üzenete…
Én csak a nigella nyári ízek c.kötetét vettem meg úgy,hogy csak megnéztem és el is tettem.Valahogy nem jön be.De rengeteg szakácskönyvem van,rendszeresen főzök belölük,mindig másikból,mindig mást.Ahogy így elnézem 10 életre való recept gyűlt össze,és mindig van egy új könyv ami szép is,jó is és rám vár:-D
szepyke üzenete…
Nigella, Hogyan váljunk házi Istennőké könyvét megvettem, aztán kinéztem egy receptet, aztán megvettem hozzá (utánjárással) a borkősavat, vagy mi a francot, aztán azóta ott áll. A könyv is meg a borkősav is. Én is csak megveszem. Egy könyvből főzök... Az a Minerva szakácskönyvem, amiről a blogomban is írtam, hogy megfürdött egy liter olajban, és azóta neylonban kell tartanom, olyan büdös... És már nem lehet kapni... Alap szakácskönyv, a legjobbak közül, bár egy kés sincs benne...
Névtelen üzenete…
Nekem is irtózatosan sok a szakács könyvem, és szinte mindig beleválasztok, mert általában főzni is tudok belőlük. Van egy alapító könyvem a Frank Júlia A TE szakácskönyved! - Ebből tanultam meg főzni. De szó szerint:)- Így én tényleg jól jártam. Ha neves séf receptjei érdekelnek, felmegyek az oldalukra, és kiválasztom a megfőzhető, tetszetős darabot, és már is az asztalon van az ebéd.
boros1124 üzenete…
Nálunk rengeteg szakácskönyv van itthon. Nevezzük inkább receptes könyveknek őket, mert azokon kívül mást nem talál benne az ember. De ezek közül van néhány visszatérő, amit előveszek ötletért. Igazából vannak olyan könyvek is közte, ami azért lett megvéve, mert mondjuk 50 receptből 30-at megfizethetőnek, beszerezhetőnek, és relatíve olcsónak találtam. Ki is próbáltam néhányat. Aztán vannak a 100 legjobb könyvek. Hát minden könyvet 2-3 recept után hanyagoltam, mert az aprósütemények és egyéb sütemények nem úgy sikerültek, ahogy azokban le vannak írva, illetve valamelyik meg csak szimplán nem ízlett. Igazából egy könyvesboltban én is úgy csinálok mint egy kisgyerek a csokiboltban. Valamit mindig nézegetek. Mostanában már visszafogtam magamat, már csak online boltokban nézek szét, hátha van valami látnivaló, maximum nem kapható a környező könyvesboltban. Ha te is le akarsz szokni a függőségről, akkor inkább itt nézelődj:
http://www.konyv-konyvek.hu/gasztronomia

Népszerű bejegyzések