Furazöldség kalauz: Koriander

 
Amint az már gondolom sokaknak feltűnt, a Kifőztük áprilisi számában a koriandert jártam egy kicsit körül.
 
A koriander a legtöbb háziasszony számára nem ismeretlen fűszernövény, de jobbára csak a magjait használják savanyúságok és húsételek ízesítésére. A fokozatosan teret nyerő ázsiai konyha azonban a zöldjét is hasznosítja, Jamie Oliver pedig elképzelhetetlen egy csokor friss koriander nélkül. Az üzletekben beszerezni elég bonyolult, de jó hír, hogy akár egy cserépben is szépen termeszthető, de az ablakba helyezhető balkonládákban is jól érzi magát.
A koriander a petrezselyem rokona magyarul kínai petrezselyemnek, cigánypetrezselyemnek is nevezik, de az íze elég jellegzetesen eltér a névrokonától.
Laza, jó vízgazdálkodású talajba vessük március végén, április elején vagy szeptember végén. Az öntözést, folyamatos szedést meghálálja, a nagy melegben magszárba megy - magjait is használhatjuk! -, ha szerencsénk van, akkor folyamatosan újra veti magát. Az őszi vetés a hó alatt is szépen áttelel, ha egyszer megveti a lábát a kertben, akkor inkább a kordában tartásán kell majd fáradoznunk.

Megjegyzések

sedith üzenete…
Jó, hogy mondod, hogy majd ügyeljek rá, nehogy túlságosan elterjedjen. :) Szép kis parcellát vetettem be a tavasszal, és gyönyörűen fejlődik. Még éppen nem szedhető, bár vasárnap óta, amióta utoljára láttam, lehet már nagyot nőtt, hiszen eső és meleg is volt azóta.
mandy tarragon üzenete…
Nálam már a járdarepedésekben is ez jön fel :D Két éve vetettük, azóta csak tépjük :)
sedith üzenete…
Akkor olyan, mint a kapor. Ha egyszer bekerült, nem lehet szabadulni tőle.
Most jutott eszembe egy kérdés. Kétféle magot vettem, egyiken a zöld levél volt rajta, a másikon a "bokor" a maggal. Most mindkettő egyformán néz ki, szerinted mindkettő egyforma is marad, és csak a meghagyott szárak fognak felmagzani?
mandy tarragon üzenete…
Biztos valami fajta különbség lehet, mondjuk, hogy az egyiknek a levele aromásabb, a másiknak a magja. Szóval aki szakértő nyelvvel rendelkezik, biztos meg tudja zöldből is mondani a különbséget, de amúgy ugyanúgy ehető mindkettőnek a zöldje, és ahogy mondod, a meghagyott szárakon hoz majd magot :)

A kapor az egy nagyon jó hasonlat :D
sedith üzenete…
Köszi, Mandy, no, majd meglátjuk, mi lesz belőlük. :)

Népszerű bejegyzések