Talpig feketében - Két óra a kávévárosban


Bevallom, már nagyon régen foglalkoztat, hogy milyen lehet egy vezetett városi túra. Ma délelőtt végre megtudtam. A Kifőztük online gasztromagazin színeiben Hosszúlépés. Járunk? kávéházi túráján vettem részt. Esernyőtök van? Indulunk :)

"Kávéváros." Kosztolányi szavai nem is lehetnének találóbbak. A Saly Noémi várostörténész által vezetett mai városi sétánkon utána jártunk, hogy mégis mi az oka annak, hogy a háború előtti legszűkösebb évben is több mint 300 kávéházat tartottak el a budapestiek, nem is beszélve arról, hogy a Millenium évében szinte ezer helyen mérték a fekete levest. 



Hol vitatkoztak a krumpli árán a Nagycsarnok kereskedői? Melyik kávéházban folytatták az esti dorbézolást a frakkos urak? Jár-e úrinő kávéházba? Pláne kalap nélkül? 


Hol volt Pest négy kapuja? Ki köti össze a lókereskedők egykori törzshelyét és Európa legnagyobb brüsszeli tükreit? Hol lehetett kapni a legfinomabb huszár pirítóst? 


Irodalmi kávéházakat ismerünk, na de vajon hol tanyáztak a tudós urak? Ki hozta le először a hírt, hogy kitört a világháború? És vajon miért pont a Monarchia két híres fürdőhelyéről nevezték el Pest két legnagyobb és leghíresebb kávéházát? 


Nem csak a fenti kérdésekre kapunk választ a túra során, hanem sokkal többet is: Saly Noémin látszik, hogy nem csak kutatja a kávéházak történetét, hanem valósággal benne él a történetben ő maga is.


A legtöbb csillogó szalonnak ma már csak a hűlt helyét találjuk, de még így is, szinte hallani, ahogy a New York újságos fiúi hozzák a hírt, hogy megérkezett a Magyar Bőripar legújabb száma :) 


Sétánkat a Centrál Kávéházban zárjuk, ahol bizony egy újabb égető kérdés merül fel bennünk: vajon a csodás süteményekből melyik lehet a legfinomabb? 


Noémi szerint a citromtorta, de azért a karamellás és a trüffeles sem rossz :)


Meghoztam a kedved egy sétához? 
Városi séták mindenféle témában: Hosszúlépés. Járunk?


Megjegyzések

Csilla Orosz üzenete…
Jujj, nagyon jó lett :)

Népszerű bejegyzések