Levendulás sárgabarackdzsem

Most, hogy visszanéztem az elmúlt napok bejegyzéseit, frankón úgy néz ki, mintha csak édességen élnénk :) Fagyi, lekvár dzsem, süti hegyek... Pedig nincs így, nyugodjatok meg, csak hát hónap vége van, ilyenkor előkerül a játékpénz, azért meg sajnos nem adnak zöldséget meg gyümölcsöt a piacon, csak kész ebédet , azt meg csak nem fogom kiposztolni, hogy Laci bácsi  - ez egy másik Laci bácsi, a piacról - milyen finomat főzött ma :)

Bár ehhez kapcsolóan - mármint a játékpénzhez, nem Laci bácsihoz - volt egy tök jó élményem a kistescoban - ami nem olyan, mint a Tesco, mert szép és friss árujuk van, meg rend, tisztaság, stb., szóval ég és föld. Láttam kiragasztva, hogy itt bizony elfogadják a piros játékpénzt is. Jó, próbálkozzunk.
- Jó napot, tudok melegételutalvánnyal is fizetni?
- Ha van a kosárban pékáru vagy konzerv, akkor igen.
- Hátööö, az nincs.
- Akkor beüssek egy zsömlét? - széles mosoly kíséretében.
Úgyhogy beütötte a zsömlét, kifizethettem az egész számlát játékpénzzel, és visszaballagtam az egy zsömléért fizetés után - igazából nem akartam, mert nem eszünk zsömlét, de a pénztáros ragaszkodott hozzá, nehogy már megrövidítsenek engem 10 forinttal. Így is lehet... :)

Na, megint sikeresen elkanyarodtam a témától :) Szóval, megint dzsem jön, most épp istenifinomédesaprócska sárgabarackból. Limaránál tombol a sárgabarack befőzés és a levendulaláz, ez adta az ötletet, hogy a szerény mennyiségű barackomat - nem eszünk sok lekvárt, ennyi bőven elég - a levendulás cukrommal házasítom össze. Mit mondjak, remek lett a végeredmény, nem kizárt, hogy készítek még télire vagy akár ajándékba pár üveggel...


Hozzávalók:
  • 30 dkg sárgabarack, magozva
  • 10 dkg levendulával illatosított cukor
  • 1/2 csomag 3:1-es dzsemfix 

A sárgabarackot összedaráltam, mert nem volt kedvem szenvedni az apróra vágással. Aki nem szereti darabosan, az nyugodtan átnyomhatja még a botmixerrel is, ugyanis a dzsem nem fő annyi ideig mint a lekvár, nem lesz homogén a végén.
A levendulás cukrot ledaráltam a kávédarálón, mert nem akartam a virágokra ráharapni a kész lekvárban. Akit ez nem zavar, annak maradhat egyben.
A cukrot és a barackot összekevertem, hagytam állni kb. fél órát, amíg levet eresztett, ekkor ment bele a dzsemfix, és egy lábosban felfőztem, lobogva forraltam 3 percig, majd ment a tiszta üvegekbe.
Ebből a mennyiségből 4 db kis üvegnyi lett - dawtona sűrített paradicsom üvege, kb. 80 ml-es egy üveg.

Megjegyzések

Csibe üzenete…
Mandy, jó kis dzsemet készítettél, és milyen guszta a kiszerelése!
Limara üzenete…
Ugye milyen jó!? Napok óta levendulás lekváron élek, nem győzöm a bagett sütést hozzá:))
mandy tarragon üzenete…
Csibe: köszi :) Mire nem képes egy kis mintás szalvéta meg egy cakkos olló :)

Limara: nagyon jóóóó. Mi palacsintával esszük :)

Népszerű bejegyzések