2010. július 27., kedd

Triplacsokis keksz

Elég sokszor járok mostanában a Boráros téri McCaféba. Egyrészt útba esik - pont a HÉV mellett van -, másrészt a nagy melegben bizony megengedek magamnak hetente egyszer egy frappét. Ez utóbbit is érdemes kipróbálni, még a híresen kávéutáló Balázs is szereti, de most nem erről szeretnék írni.
Vannak kedvenc sütijeink is, amiket bár nem ilyen rendszeresen, de néha, egy-egy nehezebb nap után szívesen eszünk. Ilyenek a málnás illetve a karamellás sajttorta, az almás pite és a triplacsokis keksz. 
Nemrég beszereztem egy cookiejar-t, amolyan magas üveg tárolót aromazáró tetővel. A "mivel töltsük meg?" kérdésre pedig adódott a válasz: triplacsokis keksszel, természetesen :)
Az eredetihez képest kekszek méretét kicsit csökkentettem, hogy beleférjenek a tartójukba, és egy teljesen egyszerű csokis süti receptet dolgoztam át a szánk íze szerint. Itt jöhetne az a rész a Jóbarátokból, amikor több tucat tepsinyi sütit süt Monica, hogy rájöjjön a tökéletes chocolate chip cookie titkára, én azonban nem voltam ennyire elszánt, az első adag sütivel is megelégedtem. Nem mondom, hogy nem lehetne még csiszolni rajta, de meg kell mondjam, nagyon finom lett, a tartóban sokáig eltartható - lenne, ha nem fogyna el pár nap alatt az utolsó morzsáig...


Hozzávalók:
  • 4 bögre liszt (1 bögre =2,5 dl)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 csésze barna cukor
  • 24 dkg vaj 
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 3 db tojás
  • 4 dkg fehércsoki, darabolva
  • 4 dkg étcsoki, darabolva
  • 4 dkg dió, durvára vágva 
A hozzávalókat egy nagy tálban dolgozzuk össze - a csokit és a diót én legutoljára kevertem bele, hogy megtartsa a formáját. Az egész ment a hűtőbe éjszakára. Tapasztalat, hogy ha nem hideg a tészta, akkor hajlamos borzalmasan szétterülni sütéskor...
Szóval, másnap előmelegítjük a sütőt, közepes hőmérsékletre, kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, a tésztából pedig diónyi gombócokat formálunk, a sütőpapírra helyezzük - majd szétterül magától, nem kell lapítani - és kb. 10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor az alja már elkezdett barnulni - jó, tudom, ez elég hülyén hangzik egy csokis keksznél -, de az nem baj, ha a teteje még nem szilárd. Viszont arra vigyázz, hogy ne vedd le a papírról, amíg ki nem hűlt, mert könnyen törik!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin