2010. július 15., csütörtök

Töltött paprika


Jó, igazából kicsit megtévesztő az elnevezés, mert ugye a képen sehol egy fia paprika.A megoldás egyszerű, ugyanis mi nem szeretjük a főtt paprikát, van valami olyan megmagyarázhatatlanul gusztustalan állaga, hogy mindenki ügyesen kikotorja a tányér szélére. Az íze viszont kell, mert anélkül nem olyan finom a végeredmény. Kompromisszum: néhányat megtöltünk, a többi pedig pucéran kerül a főzővízbe, majd pedig a mártásba. 

A mostani töltött paprikát anyukám készítette - igen, csalok. Van egy elég jellemző rituálénk, amit már lassan hét éve mindig eljátsszunk. Valamikor a héten én kitalálom, hogy haza akarok menni. Ez jellemzően most már a hét eleje-közepe felé esik, nem úgy mint pár éve, amikor rendszeresen azzal hívtam fel aput, hogy
"- Be tudsz jönni értem Szegedre?
- Azt hiszem igen, mikor érkezel?
- Hátőőő, már itt vagyok."

Szóval, telefon anyunak, megyek haza hétvégén. Szuper, örülünk, Vincent. Jön a következő kör, miszerint "mit főzzek?" Erre a válasz általában úgy alakul, hogy "fogalmam sincs" - tényleg nincs, hét közben is elég nagy fejtörést okoz ez nekem, főleg mostanában -, illetve, hogy "mannát". A manna egy megfoghatatlan dolog, kb. a mindegy-csak-finom-legyen kifejezéssel egyenértékű. 
Ennyi bevezető után ugye nem meglepő, ha azt mondom, hogy amikor elhangzott a "mit főzzek?" kérdés és én rávágtam, hogy töltött paprikát, anyukám a meglepetéstől szóhoz sem jutott. Kis gondolkodás után azért megérkezett az ACK :)

Nem tipikus nyári étel, legalábbis nálunk, amit kicsit furcsállok is, hiszem a TV a.k.a. tölteni való paprikának mostanában van/lesz szezonja. Minden esetre egy szép szelet fehér kenyérrel tunkolva a szaftot... Na, az isteni...


Hozzávalók, 6 személyre:
  • 1 kg darált hús
  • 2 bögre rizs (1 bögre=2,5 dl)
  • bors
  • 1 tojás
  • 2 db tv paprika - ha ti szeretitek, akkor olyan 10 db
  • 4 kis dobozos sűrített paradicsom
  • 4-5 dkg cukor, attól függően, hogy mennyire vagytok édesszájúak
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál liszt


A recept kicsit munkásabb, mint a tőlem megszokottak, de nem sokkal. Kezdetnek a húsból, rizsből, tojásból, sóból, borsból gyúrjuk meg a húsgombócok alapját. Ez hagyhatjuk kicsit állni, hogy jobban összeálljon.
A paprikákat szélesebb végét vágjuk le, óvatosan távolítsuk el a magházat.
A húspéppel töltsük meg a paprikákat, a maradék húsból gyúrjunk kb. őszibarack nagyságú gombócokat.
A paprikákat és a húsgombócokat tegyük egy nagy fazékba, öntsük fel bőven vízzel, majd tegyük a tűzhelyre, lassú tűzön forraljuk, amíg a húsgombócok át nem főnek.


A mártáshoz a sűrített paradicsomokat keverjük ki a cukorral, adjunk hozzá egy csipet sót, majd adjunk hozzá kb. 4 dl vizet. Melegítsük, amíg a cukor fel nem olvad, közben készítsük el a rántást: az olajon pirítsuk meg a lisztet, majd keverünk hozzá egy kicsit a mártásból, végül öntsük a rántást a mártásba. Forraljuk jól ki, ha túl sűrűnek találjuk, akkor mehet még bele egy kis víz.
A megfőtt gombócokat helyezzük a mártásba, melegítsük össze és lehet is tálalni.

19 megjegyzés:

Ami írta...

Ez a mai ebédem :) . Imádom, és a paprikát is benne, pedig a családban senki (ők félreteszik, én meg megeszem). Valóban fura állaga van, de én nagyon szeretem :).

Bianka írta...

Ez igen, nagyon szeretjük. Guszta

Araniel írta...

Hehe...nálunk is csak 1, max 2 paprika van, a többi csak sima gombóc :D
Mondjuk anyám nem főzi ki külön vízben, hanem rögtön a szószba teszi.

Limara írta...

Mi is szeretjük, a paprika csak az íze miatt kell. Én egy csepp tejszínnel készítem, így nem bántja az érzékenyek gyomrát:))

mandy tarragon írta...

Ami: megkaphatod a paprikát :)

Bianka: köszi :)

Araniel: és a szószban főzi ki? Hm, legközelebb kipróbálom úgy.

Limara: tejszínre még nem is gondoltam, nagyon jó ötlet :)

araniel írta...

Mandy: igen, a szószban főzi ki. Először megcsinálja a szószt, és amikor elkezd forrni, akkor beleteszi a gombócokat és úgy főzi készre :)

mandy tarragon írta...

OK, akkor legközelebb kipróbálom így :)

Murphy írta...

Alig egy hete csináltam és megint csorog a nyálam. :) Én a gombóc levével öntöm fel a sürített paradicsomot.

mandy tarragon írta...

Bocsesz, Murphy :)

Csibe írta...

Imádom!...benne a paprikát viszonyt nagyon nem :)

mandy tarragon írta...

Csibe: :)

Andi/cuki írta...

Isteni lehet, nagyon szeretjük.:-)) Kb. ugyanígy készítem. Szintén nem a szószban főzve.

mandy tarragon írta...

Andi/cuki: bizony, isteni :)

SzKriszti írta...

Nagymamám verziója (mindenki másénál jobban szeretem):
1. lépés: rántás (nem tévedés, tényleg így kezdi!)
2. lépés: felönteni a rántást a vízzel elkevert paradicsompürével, só, akinek kell, cukor (én nem teszek bele soha..)
3. ha forr, bele a husit (gombócot, és a megtöltött paprikát)
Mondjatok ennél egyszerűbbet, csak egy fazék kell hozzá :)))

mandy tarragon írta...

SzKriszti: nyertél, ennél egyszerűbb tényleg nincs :)

Murphy írta...

Nálatok a töltött paprika az késsel-villával? Nálunk szigorúan kanállal. :)

mandy tarragon írta...

Mikor hogy :)

Névtelen írta...

SzKriszti nagyon sokat segített, s alapjában az íze sem igazán változik pár ételnek, ha az alapok le vannak írva. Annyira kicsi a konyhám és a helyem, hogy hálás vagyok az egyedényes ötletért.
Köszönettel: Teodóra
Bocsánat, az alapért erre a blogra jöttem:))))

mandy tarragon írta...

Teodóra: az egyszerűsítésnek szerintem mindenki örül :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin