Tökfőzelék

Éljen éljen, beértek az első tökök a szüleim kertjében. Anyukámmal úgy döntöttünk, hogy leszedünk kettőt és főzeléket csinálunk belőle. Azt kell mondjam, hogy nyami :)
Meg kell mondjam, menzás koromban (ovi + általános iskola alsó), semmi pénzért meg nem ettem volna a tökfőzeléket. Ha az volt, akkor mindig csak annyit ettem belőle, amennyit muszáj volt: ami ráragadt a fasírt aljára :) Pár éve viszont, láss csodát, hogy változik az ember ízlése, kifejezetten megkívántam. Azóta elég gyakran csinálunk, jobbára fagyasztottból, de amikor friss tök is van, hát az valami összehasonlíthatatlanul finom.
Egyetlen kis dolog van, ami zavaró ebben: a reszelés. A felhámom egy része valahogy mindig ott marad... Szerencsére most megúsztuk véráldozat nélkül.
Ha a reszelés megvan, akkor viszont tényleg pár perc alatt elkészül.


Hozzávalók:
  • 2 közepes méretű spárgatök
  • 1 csokor kapor
  • 2 evőkanál cukor  
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • olaj


A tök megpucoljuk - ha zsenge nem muszáj -, kimagozzuk, majd lereszeljük. Sózzuk le, hagyjuk kicsit állni, majd nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, olajon fonnyasszuk meg, adjuk hozzá a tököt,  az apróra vágott kaprot, öntsük fel egy kis vízzel, cukrozzuk meg, ízlés szerint. Pár perc kell neki és már puha is. A habaráshoz keverjük ki a lisztet a tejföllel, majd keverjük a főzelékhez, forraljuk ki. Én a végén szoktam bele tenni egy kanál ecetet, hogy kicsit savanykás legyen.

Megjegyzések

sedith üzenete…
Szerintem kár kinyomkodni belőle a levét, mindig úgy gondolom, hoyg sok értékes anyag távozik azzal belőle. Lehet, hogy nincs így, de én semmit sem szeretek előre besózni, majd kinyomkodni. A lé, amit kienged, éppen elegendő, hoyg további víz hozzáadása nélkül készre puhuljon.
Tavaly kipróbáltam fokhagymásan, azóta csak úgy készítem. Próbáld csak ki, lehet, hoyg ízlene!:)
Bianka üzenete…
Bár nem vagyok oda érte, de olyan guszta a kép, hogy most szívesen megkóstolnám
Chef Viki üzenete…
Dettó :-DDD Menzán már a szagától is öklendeztem.

Aztán felnőtt fejjel, magam készítve isteni lett. A héten nálunk is műsoron volt, most kapor helyett zsályával, mintegy formabontó elemként :-)
Névtelen üzenete…
Én szeretem:) És természetesen kaporral. Sokan a kapor miatt nem komálják. Szerintem anyám se nyomkodja ki, az a lé pont elég hozzá, hogy később a rántás besűrítse :)
mandy tarragon üzenete…
sedith: lehet, hogy tényleg nincs értelme kinyomkodni. Így szoktuk meg :) Fokhagymával is biztosan finom, majd kipróbálom, mert rengeteg tökünk van :)

Bianka: köszi :)

Chef Viki: hm, zsálya. A sütőtökhöz nagyon szeretem, spárgatökkel még nem próbáltam.

araniel: lehet benne valami. Olvastam egyszer, hogy a gyerekek még intenzívebben érzik a keserű ízeket, ezért nem szeretik a kaprot, spenótot, sóskát. Nekünk, felnőtteknek meg fel sem tűnik :)

Népszerű bejegyzések