Mézes görögjoghurt fagylalt

Felavattam végre a Bosch robotgépem fagyi feltétjét. Hát, mit mondjak, a régi gépem, a Clatronic, ergonomikusabb volt. Valószínűleg azért, mert az szélesebb volt, könnyebb volt összerakni, stb. Ebben például nem bepattan a helyére a lapát, hanem rá kell csukni a motort, és úgy áll össze a dolog. Mondanom sem kell, hogy amikor először beletettem, az istenért nem tudtam beletalálni a lyukba... Kicsit frusztráló a dolog, de másodszorra már rájöttem, hogy mi a nyitja, belevarázsoltam a masszát a járó gépbe, szóval csak-csak megbarátkozunk majd.

A fagyi ötletét egy Carte d'Or fagyi adta, amit nagyon szerettem. Pontosabban amikor megjelent, vettem egy dobozzal, aztán elfogyott, akkor még eggyel, és mire a harmadik dobozt vettem volna, szőrén-szálán eltűnt a boltokból. Ez van srácok, most viszont sikerült megalkotni a tökéletes helyettesítőt. 
Hozzávalók:
  • 2 nagy doboz joghurt
  • 170 gramm sűrített tej
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mandulaforgács

A fagyigép tartályát lefagyasztjuk, legalább 24 órára.
Egy nagy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű anyaggal - nekem van erre egy függönydarabom, azt könnyű mosni -, rátesszük egy edényre, majd beleöntjük a joghurtot, az egész pedig mehet a hűtőbe csöpögni, kb. egy napig. Hagyd jól lecsepegni, mert ha nagyon folyós marad, akkor túl híg lesz a végén a sűrített tejjel és nem fog rendesen megfagyni.
Amikor kész a joghurt, jöhet az összeállítás. Keverjük ki a joghurtot a sűrített tejjel és a mézzel. Itt lehet az édességet állítani további méz hozzáadásával, nekem ez így pont elég volt. 
Indítsuk el a gépet - ennél a Bosch típusú csodánál fontos, hogy a járó gépbe kerüljön a cucc, különben ráfagy a szélére és az életben nem indítod el. A régi gépemnél simán belehetett utólag rakni a lapátot, mert azt kb. egy pillanat volt összerakni :)
Szóval, jár a gép, bele a massza, kb. 10 perc múlva mehet bele a mandula is, olyan 25-30 perc alatt kifagy a dolog.
Tálaláskor le lehet csurgatni még mézzel, és meg lehet hinteni még mandulával.

Megjegyzések

Ildy üzenete…
De ügyes vagy, remekül néz ki!
Épp a minap szemezgettem a CORA-ban egy Caltronic fagyigéppel:) Ezek szerint az jól működött? Annyi mindent hallottam már ezekről a gépekről, de nagyon szertnék már egyet. Csak fogalmam sincs melyiket válasszam.
mandy tarragon üzenete…
A Clatronic nekem nagyon bejött, annyi volt a trükkje, hogy tényleg hagyni kellett egy napig fagyni a tartályt.

Egyetlen egy fagyi volt, amit nem tudott kifagyasztani, de mentségére szóljon, hogy az a fagyasztóba vágva még öt óra elteltével is kavarható volt...

Összerakni tényleg egy mozdulat, nagyon szerettem, talán 6 ezer forint volt nyár elején Intersparban, annyit bőven megért :) Egyetlen picike "hiba", ami ugye minden fagyigépnél előjön, hogy odafagy a szélére egy vékony réteg, de ez ellen nagyon nem lehet mit csinálni.

Azóta már új gazdája van - ugye nekem adták a robotgéphez ajándékba a fagyi feltétet, két fagyigép meg nem kell -, ő is nagyon elégedett vele.

Csak összehasonlításként, amíg otthon voltam, kaptam kölcsön egy delongit, az is szépen dolgozott, de ott azért eltartott pár percig, mire rá tudtam imádkozni a motort az akkura.

Szóval, ha épp jó áron van, akkor érdemes beruházni rá :)
Bianka üzenete…
Igazán mennyei fagyi. Sajnos még mindig nincs fagyigépem :(
mandy tarragon üzenete…
Bianka: köszi :) Nem is tervezel beruházni?
Ildy üzenete…
Nagyon köszi az infót, most már tuti, hogy közelebbről is meg kell néznem azt a gépet:)
Chef Viki üzenete…
Hát ez marha jó lett!

Az eredetijét még csak nem is láttam, de ez itt szerfelett megfogott :-)

Fagyigép nélkül megpróbálom :-)
mandy tarragon üzenete…
Ildy: nincs mit :)

Chef Viki: mondom én, szőrén szálán eltűnt... Ezek szerint volt, ahova nem is jutott el. Majd számolj be, kíváncsi vagyok, hogy fog ízleni :)
Csibe üzenete…
Már biztosan későn jöttem, pedig istenien néz ki!
mandy tarragon üzenete…
Egy-két gombócot még találok neked, Csibe ;)
Ami üzenete…
Na ilyenkor totál ki vagyok, hogy nincs fagyigépem... De ha egyszer kicsit a mélyhűtőrész, sok pénzért meg nem akarok venni csúcsszuper gépet...
Így marad a nyálcsorgatás. Úgy ennék belőle, ahh...
Nagyon tetszik a kép is! :)
mandy tarragon üzenete…
Köszönöm Ami, esetleg kisdoboz berak és félóránként átkavarós módszer? Nem lesz ilyen szép sima, mint amit a gép csinál, de legalább fagyi lesz :)
Ami üzenete…
Próbáltam már... :( De nem igazán volt élvezhető, tele jégkristállyal így is... mondjunk lehet nem gyümölcsfagyival kellett volna próbálkozni.
mandy tarragon üzenete…
:( A főzött fagyikkal viszont tényleg érdemes próbálkozni, azok nem fagynak kristályosra, csak jól fel kell őket verni mielőtt fagyasztod.

Sajnos a joghurtos nem olyan :(
Névtelen üzenete…
Na ezt most így ahogy van, mind betolnám.
Unknown üzenete…
Szia. Nekem egy kitchen aid gépem van ami hasonlóan működik és szuper fagyit csinál. A sűrített tejet te mivel helyettesítenéd? Mert nálunk nem lehet kapni.
mandy tarragon üzenete…
Talán felvert, jó zsíros tejszínnel, és tennék bele még mézet.

Népszerű bejegyzések