Túlélőkészlet - kollégiumba

Anno, amikor hét éve elkezdtem az egyetemet és felkerültem kollégiumba, bizony tanácstalan voltam, hogy mit is kellene magammal vinnem félig-meddig önálló életembe. Gondoltam, most írok egy listát, segítve ezzel azon anyukákat-fiókákat, akik hasonló lépés előtt állnak.

Alap dolgok:
  • párna-paplan-kispárna szentháromság: a legtöbb kollégiumban adnak, ki is lehet vele húzni egy ideig, de összehasonlíthatlanul jobb sajátot - frisset, tisztát - vinni
  • gyógyszeres doboz (aszpirin, fájdalomcsillapító, neocitrán, valami torokfertőtlenítő, lázcsillapító, ragtapasz, betadin, széntabletta) - ha szerencséd van, soha nem lesz rá szükség, ha viszont este 10kor jön rád a fejfájás vagy a hasmenés, nagyon jól jön
  • asztali lámpa: van ahol adnak, de ha nem, akkor mindenképpen ajánlott beszerezni. Már, ha az ember tervezi a tanulást :)
  • térkép: első időkben nagyon jó hasznát veszi az ember. Persze ha tudja használni a netes útvonalkeresőket, akkor tárgytalan :)
Konyhai dolgok:
A legtöbb kollégiumban van legalább egy kis teakonyha egy rezsóval, jobb helyeken sütő is akad, még jobb helyeken meg van mikró is :) A legantigasztronómabb fiú is megéhezik néha, ha már unja a pizzát, jól jönnek majd ezek az apróságok.
  • pohár, tányér, bögre, evőeszköz -  köszi Vica, mindig az alapok maradnak ki :)
  • kis fazék, fedővel - tényleg nem kell nagy, tésztát, levest főzni, mártást, otthoni ellátmányt melegíteni ideális. Nem is gondolná az ember, hogy mi mindenre jó egy kis fazék :)
  • serpenyő, teflon bevonattal - legyen közepes méretű, viszonylag magas peremmel. Ebből megéri egy minőségibb darabra beruházni, ami sokáig szolgálhatja az embert :) Lehet benne tükörtojást, rántottát, palacsintát sütni, vagy akár elkészíteni a bolognai szószt meg az ánklübensz csirkét :)
  • fakanál, falapát - valamivel kavargatni is kell a dolgokat
  • tésztaszűrő - egyértelműnek tűnik, persze amikor tésztafőzés közben jön rá az ember, hogy nincs, akkor már rohangálhat... persze le lehet szűrni a tésztát a fedővel is - tapasztalat -, de a tésztaszűrővel könnyebb. Egy fröccsöntött műanyag darab is megteszi, nem kell a flanc...
  • habverő - szintén egy olyan dolog, amiről nem gondolnád, hogy hasznos és alapvető dolog, de nélküle nehezebb az élet. Egyébként meg remek csereeszköz, sörért csokiért lehet bérbe adni azoknak, akik elfelejtik :)
  • konzervnyitó - ennek kellene a lista elején lenni igazából, annyiszor kell. Persze ha valaki már 18 éves korában olyan elhivatott, hogy paradicsomból főzi a bolognait és külön előfőzi a babot meg a kukoricát a chilis babhoz, akkor felesleges :)
  • vízforraló - kb. 1000 forintos tétel, egy szobában egy is elég, náthás időszakban meg akkor amikor az ember porleveseken meg smack-en él - igen, én is, az első pár vizsgaidőszak kemény dolog - simán életet ment
  • szendvics sütő - nem annyira alap dolog, mint a vízforraló, de mi nagyon szerettük, amikor volt. Fontos, hogy felhívjuk arra a szobatársak figyelmét, hogy NE kapargassák villával, és akkor bőven jól fog szolgálni. Lehet benne sütni a nagy találmányomat is: tükörtojásos szendvicset :)
  • kis tepsi - ha van sütő a konyhában, érdemes ezt is beszerezni
  • edényfogó kesztyű - égetted már meg a kezed? Naugye...
  • keverőtál - kell, hidd el, ez is ideális cserealap :)
  • sörnyitó, bornyitó - köszi Vica
  • kis füzet pár egyszerű receptettel, esetleg kedvenc gasztro blogok címével :)
Élelmiszer:
Van egy rendkívül fontos szabály, amit én már az első év végén megpróbáltam megtanítani anyukámnak. Így hangzik: ne csomagolj nekem annyi kaját, amennyit nem tudok megenni. Ha a te gyereked konyhai antitalentum - vagy csak simán lusta - akkor se csomagolj neki 12 szelet rántott húst, mert nem fogja tudni megenni. Amit még szintén ne adj, azok a tartós cuccok. Száraztészta, rizs, ásványvíz, zacskós leves jó közelítéssel minden boltban van, inkább pénzt adj rá, azt legalább nem olyan nehéz cipelni :)
Vannak viszont kivételek, amiket nagyon szívesen vettem, ha anya-apa-nagymama adott. Viszont kérdezd meg a gyereket, hogy van-e mélyhűtőjük, mert ha van, akkor nyugodtan fel lehet tankolni pár dologgal :)
  • házi dolgok: kolbász, tojás, szalonna, alma, körte, dió, házipálinka, ... - ezeket nem tudjuk megvenni Nagyfaluban a boltban, viszont otthon íze van és én még most, kvázifelnőtt koromban is képes vagyok faluról felhozni 30 tojást, ha az házi :) Mert olyan más ízű...
  • pörkölt, bolognai szósz, sült hús, ... - gyakorlatilag bármi, amit le lehet fagyasztani, jöhet, ha van fagyasztó. Nekem voltak direkt kis dobozaim, amibe kb. 1 adagnyi fért, így mindig csak annyit olvasztottam fel, amennyi kellett. Tésztát meg bárki tud főzni :)
 Ha valakinek akad még esetleg ötlete a nélkülözhetetlen dolgokhoz, bátran kommenteljen :)

Megjegyzések

Vica üzenete…
Pöpec kis lista:) Csak egyetlen apróság jut eszembe pluszba hirtelen: sör és bor nyitására alkalmas eszköz, mert ugyan az asztallapon remekül lehet sört nyitni, és a borosüvegből is ki lehet ügyeskedni a dugót késsel, de mennyivel egyszerűbb a célszerszámmal az élet;) Na persze, aki olyan szerencsés, mint mi, hogy csupa borászcsaláddal van egy emeleten és kannában hozzák a finom borokat, annak ilyenre sincs szüksége:D (Egyébként a poharat, bögrét, tányért, evőeszközt direkt hagytad ki,mert nálunk ezek sem voltak adottak?)
mandy tarragon üzenete…
Ó, tényleg, a bor meg sörnyitót mindjárt beveszem :)

A tányért, bögrét, poharat, evőeszközt gondoltam egyértelmű, de akkor mennek be ezek is, jó, hogy mondod.

Népszerű bejegyzések