2009. június 2., kedd

Zongorabillentyű




Liszt nélküli sütemény, nekem nagyon ízlik, bár tény, hogy kissé tömény :) A sütésnél figyelj arra, hogy ne süsd, hanem szárítsd, mintha habcsókot készítenél, különben felpúposodik.

Hozzávalók:
  • 25 dkg tisztított dió
  • 25 dkg porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje
  • 20 dkg porcukor

A tisztított diót apróra daráljuk, összekeverjük a porcukorral és a tojássárgájával. Szintén a tojástól függ a dolog, van amikor kell még hozzá dió és cukor, formázható, viszonylag kemény tésztát kell kapnod, az a lényeg, hogy ne ragadjon. A tésztát kisebb darabokra vágjuk, hengereket sodrunk belőlük, azokat ellapítjuk.


A tojásfehérjét kikeverjük a maradék porcukorral, kenhető, de nem folyós masszát kell kapnunk. A masszát rákenjük a diós lapokra, azokat ujjnyi darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőben szárítjuk.


A szárításhoz a sütőt melegítsd fel 120 fokra, majd tedd be a süteményt, de az ajtót hagyd egy kicsit nyitva - ha kell, támaszd ki -, így süsd kb egy órát. Ekkor vedd ki, nézd meg, hogy jó-e már. Ha nem, akkor tedd vissza még, 15 percenként ellenőrizd. Akkor jó, ha már szép kemény a tetején a máz, és az alja sem nedves.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin