Málnás-mentás tiramisu


A dolog úgy kezdődött, hogy van otthon egy málnabokor. Vigyorogtak rajta a szép kis málnák, én meg megkívántam valami málnás süteményt. Eredetileg málnás krémest szerettem volna csinálni, de ahhoz kevés volt a gyümölcs. Aztán, mint utóbb kiderült ehhez is, de majd Ti okosabbak lesztek, meg én is legközelebb. :) Tépkedtem hozzá mentát is a kertből, mert annyira jó illata van, meg nem is én lennék, ha nem variálnék egy kicsit az ízekkel :D Anyukámék szerint ez olyan "fagyi" ízű, valószínűleg a krém miatt. A receptet kicsit átgyúrtam, de azért odaírom, hogy eredetileg mit használtam.

Hozzávalók:
  • kb. 10 dkg málna (nem mértem le, rossz vagyok, na)
  • kb. 15 nagyobb levél borsmenta (ez volt a kertben)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 dl víz (ez az én verziómban nem szerepelt) vagy 2 dl málnaszörp (ez szerepelt)
  • 4 dl növényi tejszín (Hulala, ezt le kell írnom, valaki a családban nagyon jót szórakozott rajta)
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 kis csomag babapiskóta (talán 8 db van egyben... nem figyeltem, nem emlékszem, na rossz vagyok, mondtam már :D)

A málnát és a mentát a mézzel és a citromlével és a citrom héjával felteszem főni, és addig főzöm, amíg finom illatú, viszonylag egyenletes masszává válik. Ezen a ponton az előrelátó cukrászpalánta felönti a masszát 2 dl vízzel, összeforralja, aztán leszűri, ha nem szereti a kis darabkákat. Én nem öntöttem fel, úgyhogy szörpöt használtam a továbbiakban.


A piskótát leteszed egy hosszúkás edénybe, rálocsolod a málnás-mentás szósz egy részét, kb 1 decit tegyél belőle félre.



A tejszínt verd fel keményre és keverd simára a mascarponéval. Én növényi tejszínt használtam, az édesített, ha nem ilyet használsz, akkor tegyél hozzá annyi porcukrot, hogy megfelelően édes legyen (kb 2-3 evőkanál bőven elég szokott lenni). A krém felét kend rá a málnás piskótára. A másik feléhez keverd hozzá a maradék málnás szószt, majd kend a fehér krém tetejére. Hűtőben pihentesd pár órát :)


És bár a sütemény korábbi, boldog Midsommert mindenkinek :)

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Szia! Most találtam meg az oldaladat, és nem értem, hogy miért nem láttam eddig. Nekem nagyon tetszik. Normális, ehető ételek, normális alapanyagokkal. Nem gondoltál még rá, hogy bejelentkezz a gasztro.blog.hu oldalon? Akkor többen látnának. Szerintem lenne értelme! szia
szepy szepsegtar.blogspot.com
mandy tarragon üzenete…
Szia!
Örülök, hogy tetszik az oldal :) Köszi a tippet, jelentkeztem is nálunk.
Mandy

Népszerű bejegyzések