Darabos meggydzsem


Anyukámék családi házban laknak, az árokparton van két kicsi meggyfánk. Aprószemű, elég savanyú meggyünk szokott lenni, de én nagyon szeretem piskótába, pitébe. Idén én is részt vettem a meggyszedésben. Rendkívül vicces dolog létrával a kiszáradt árok fölött egyensúlyozni egyébként, de a cserébe a fák nagyon készségesek voltak, és simán le lehetett húzni a szárukról a meggyszemeket :) Aztán délután Anyuval és Mamával puttyogtattuk a meggyet, egy kiló kivételével a mélyhűtőbe tettük, kis zacskókban.
Hogy mi történt azzal az 1 kilóval? Kísérleti meggydzsemet csináltam belőle. Szerintem jól sikerült, érdemes volt belefogni, jövőre valószínűleg nem csak 3,5 üveg lesz belőle. A fél üveg látható a képen :)
A recept dzsemfix-szel készült, 1 kg meggyhez 0,5 kg cukrot és egy zacskó dzsemfix-et adtam. Ezt kicsit tovább kell főzni, mint a többit, kb 5 percig főzöm zubogtatva. Ekkor megy az üvegekbe, fejreállítom és hagyom kihűlni. Van, aki ledarálja a meggyet mielőtt megfőzi, ettől homogénebb lesz a dzsem, én szeretem, ha nagyobb darabokban van, úgyhogy egyben hagyom.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések