2009. június 17., szerda

Darabos meggydzsem


Anyukámék családi házban laknak, az árokparton van két kicsi meggyfánk. Aprószemű, elég savanyú meggyünk szokott lenni, de én nagyon szeretem piskótába, pitébe. Idén én is részt vettem a meggyszedésben. Rendkívül vicces dolog létrával a kiszáradt árok fölött egyensúlyozni egyébként, de a cserébe a fák nagyon készségesek voltak, és simán le lehetett húzni a szárukról a meggyszemeket :) Aztán délután Anyuval és Mamával puttyogtattuk a meggyet, egy kiló kivételével a mélyhűtőbe tettük, kis zacskókban.
Hogy mi történt azzal az 1 kilóval? Kísérleti meggydzsemet csináltam belőle. Szerintem jól sikerült, érdemes volt belefogni, jövőre valószínűleg nem csak 3,5 üveg lesz belőle. A fél üveg látható a képen :)
A recept dzsemfix-szel készült, 1 kg meggyhez 0,5 kg cukrot és egy zacskó dzsemfix-et adtam. Ezt kicsit tovább kell főzni, mint a többit, kb 5 percig főzöm zubogtatva. Ekkor megy az üvegekbe, fejreállítom és hagyom kihűlni. Van, aki ledarálja a meggyet mielőtt megfőzi, ettől homogénebb lesz a dzsem, én szeretem, ha nagyobb darabokban van, úgyhogy egyben hagyom.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin