Diós napraforgó
Diós beigli helyett... Próbálkoztam már ezzel a formázási módszerrel egy kenyéren, anyukámmal úgy gondoltuk, hogy kipróbáljuk édes kelt tésztával is.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Az első lapot kinyújtjuk egy kb 30 centi átmérőjű lappá, megkenjük vajjal, megszórjuk a diós töltelékkel. Jöhet a következő lap, amivel lefedjük az elsőt, vaj, töltelék. Az ötödik lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk, befedjük vele kívülről is, kicsit összenyomkodjuk, majd középen bevágjuk 8 részre úgy, hogy hagyunk neki egy kis karimát oldalt.
A második ugyanígy készül, de csak akkorára nyújtjuk, hogy beférjen középre (kb. 20 centi), és csak 4 lapból fog állni, az ötödiket félre tesszük. Ehhez vannak képeim :)
A napraforgó közepébe tesszük az új halmot, kicsit összenyomkodjuk:
Bevágjuk 8 felé (igen, a képen csak 6 van, béna vagyok :D ):
Kihajtjuk:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZa-dK9GoRID_gBsJ8QPUtqJHHyO7EJmJjs5R9wWxahAK3UgFU4fSwGW9_2Y85WNm-ypvPf3xj7mVa6lGjGkOsmLvbZ-UAXYP6UHxN1z19LT7104N2-AsOnwJAvP9q-GPpX7h8iEXgh5MW/s320/DSC_3815.JPG)
Betesszük a maradék egy gombócot a közepére, megkenjük a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval:
180 fokra előmelegítjük a sütőt, addig a napraforgót hagyjuk kelni. 180 fokon szép barnára sütjük :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag élesztő
- 4 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 8 evőkanál darált dió
- 8 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Az első lapot kinyújtjuk egy kb 30 centi átmérőjű lappá, megkenjük vajjal, megszórjuk a diós töltelékkel. Jöhet a következő lap, amivel lefedjük az elsőt, vaj, töltelék. Az ötödik lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk, befedjük vele kívülről is, kicsit összenyomkodjuk, majd középen bevágjuk 8 részre úgy, hogy hagyunk neki egy kis karimát oldalt.
A második ugyanígy készül, de csak akkorára nyújtjuk, hogy beférjen középre (kb. 20 centi), és csak 4 lapból fog állni, az ötödiket félre tesszük. Ehhez vannak képeim :)
A napraforgó közepébe tesszük az új halmot, kicsit összenyomkodjuk:
Betesszük a maradék egy gombócot a közepére, megkenjük a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval:
Megjegyzések