2009. december 30., szerda

Diós napraforgó

Diós beigli helyett... Próbálkoztam már ezzel a formázási módszerrel egy kenyéren, anyukámmal úgy gondoltuk, hogy kipróbáljuk édes kelt tésztával is.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál olaj

A töltelékhez:
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 8 evőkanál darált dió
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
A tésztát kenyérsütőgép dagasztó fokozatán összedolgoztatjuk, megkelesztjük. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, majd ketté osztjuk, majd mindkét felét további 5 részre osztjuk. A formázás nem túl nehéz, minimális kézügyességet és egy jó éles kést igényel.
Az első lapot kinyújtjuk egy kb 30 centi átmérőjű lappá, megkenjük vajjal, megszórjuk a diós töltelékkel. Jöhet a következő lap, amivel lefedjük az elsőt, vaj, töltelék. Az ötödik lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk, befedjük vele kívülről is, kicsit összenyomkodjuk, majd középen bevágjuk 8 részre úgy, hogy hagyunk neki egy kis karimát oldalt.
A második ugyanígy készül, de csak akkorára nyújtjuk, hogy beférjen középre (kb. 20 centi), és csak 4 lapból fog állni, az ötödiket félre tesszük. Ehhez vannak képeim :)
A napraforgó közepébe tesszük az új halmot, kicsit összenyomkodjuk:

Bevágjuk 8 felé (igen, a képen csak 6 van, béna vagyok :D ):

Kihajtjuk:

Betesszük a maradék egy gombócot a közepére, megkenjük a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval:

180 fokra előmelegítjük a sütőt, addig a napraforgót hagyjuk kelni. 180 fokon szép barnára sütjük :)

2 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon szép! Ügyesek vagytok!!!

mandy tarragon írta...

Köszi :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin