2009. december 25., péntek

Mézes krémes


Azt hiszem ez egyike lesz azoknak a sütiknek, amiket csak háromszor sütök meg: először, utoljára és soha többé. A tésztával elég nehéz dolgozni, sok vele a macera, viszont cserébe legalább finom. Note-to-self: legközelebb a szórócukrot a tálalás előtt szabad csak rátenni, mert nagyon olvad. A recept Fahéj és Fetától van, viszont én a lekvár helyett kakaós krémet tettem a sütibe és a tetejére is krém került a porcukor helyett. Régebben Anyu Karácsonykor és Húsvétkor mindig rendelt ilyet egy lánytól a faluban, hát minden tiszteletem az övé, hogy képes volt ilyet sütni :)

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek méz
  • 3 ek puha vaj
  • 3 ek tej
  • 1 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna

A fehér krémhez:
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 0,5 l tej
  • 10 dkg búzadara (leánykori nevén gríz)
  • 2 cs vaníliás cukor

A csokis krémhez:
  • 1 csomag csokis pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 0,5 liter tej
  • 2 dl habtejszín

szórócukor a tetejére

Először készítsük el a krémeket, mert azoknak hűlniük kell majd. A vaníliás cukorból, a grízből és a tejből sűrű tejbegrízt főzünk, hagyjuk kihűlni és jól összekeverjük a porcukorral és a vajjal. A csokis krémhez a tejből, pudingporból és a cukorból csokipudingot főzünk, ha kihűlt, akkor a felvert tejszínhabbal fellazítjuk.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Ez komoly alkarmunka, baromi morzsásnak tűnik a dolog, de össze fog állni, csak dolgozni kell vele. Sokat. 4 részre osztjuk a tésztát, kinyújtjuk, megsütjük, 180 fokon kb 12 perc kell neki.
Rétegezés következik: mézes lap-fehér krém-mézes lap-csokis krém-mézes lap-fehér krém-mézes lap-csokis krém. Egy éjszakát, de inkább többet állni hagyjuk, hogy jól meg tudjon puhulni. Tálalás előtt megszórjuk a szórócukorral, hogy ne olvadjon bele a krémbe, szeleteljük és tálaljuk.


4 megjegyzés:

trinity írta...

Jujj, ez nagyon finom!!
Boldog karácsonyt!!!

sedith írta...

Boldog Karácsonyt kívánok én is!:)

Pedig ez lekvárral és porcukorral az igazi!:) A húgom sütötte most meg és ő is csokimázt tett rá, mire én nagyot néztem. :)
Talán a tészta receptje nem volt annyira jó, ha nehezen lehetett vele dolgozni!

szepyke írta...

Hát, igen. A Zserbó is a "szívás" sütik közé tartozik, a mézes változata meg pláne. Nálunk a Zuram kedvence, így muszáj vagyok sütni, pedig utálom, hogy kinyújt, kisüt, közben malmozok...
Ha mégis megpróbálod megint megsütni, eleve a szilikon lapon, vagy két sütőpapír között nyújtva jóval egyszerűbb!

Boldog karácsony Mandy, ha még nem írtam volna!:)

mandy tarragon írta...

Trinity: de még milyen finom :)

Sedith: én sok sok krémmel szeretem :) Valószínűleg azért, mert így szoktam meg. A tésztáról meg annyit, hogy ha adtam hozzá még egy kicsi folyadékot, akkor ragadt, ha még lisztet, akkor meg kemény volt, mint a kő :D

Szepy: zserbó nekem valahogy könnyebb, mondjuk tény, hogy van vele munka :) Nyújtással az volt a baj, hogy kemény volt a tészta és tört :D
Viszont olyan finom volt, lehet hogy mégis megpróbálom majd egyszer újra :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin