Kókuszos habcsók


A képről látszik, hogy kissé el lettek rontva. A sütőm nem tökéletes, ha egyszer nagy leszek, majd veszek magamnak egy olyan sütőt, amiben lehet szárítani, mert be tudom állítani olyan alacsony hőfokra. Ebben nem lehet, úgyhogy a habcsókok kicsit megnőttek, kicsit széttörtek, de legalább fehérek maradtak a folyamatos ajtó kinyitás-kitámasztás-becsukás-nak köszönhetően. Ízre instant sugar-rush (by Balázs), előre szólok, de valjuk be őszintén, egy olyan édességtől, ami felvert tojásfehérjéből és cukorból áll, nem is várunk mást :)
A recept a Szakácsok könyvéből van, ezt turbóztam fel egy kicsit kókuszreszelékkel. Aki nagyon ügyes, ha csinálhat belőle karikákat is, azok mehetnek a fára. :)

Hozzávalók:
  • 8 tojás fehérje (créme brüléeből maradt)
  • 50 dkg porcukor (igen, ennyi...)
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • csipet só

Valahol olvastam, hogy a tojásfehérje annál keményebbre verhető, minél tovább hagyjuk állni. Na, ez hülyeség. Szóval, a tojásfehérjékhez adunk egy csipet sót, és szép lassan elkezdjük felverni, folyamatosan adagolva hozzá a cukrot. Amikor készen vagyunk, összeforgatjuk a kókuszreszelékkel, ezzel a massza készen is van. Most jön a varázslás. 120 fok az ideális hőmérséklet a könyv szerint, na én erre az egyszerű gázsütőmmel nem is mertem volna vállalkozni. Szóval. Sütő legkisebbre húzva előmelegít. Ajtó kicsit kinyit. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre két kanállal csináltam kis kupacokat a masszából, aztán irány a sütő, félig nyitott ajtóval. Aztán kb 10 perc, ajtó becsuk. Újabb 10 perc, ajtó kinyit, és így tovább. Varázslás, mondom :) Szóval, ezzel játszunk, amíg meg nem szilárdulnak a puffancsok, és már kész is.

Megjegyzések

Lilla üzenete…
nem is tudom hol olvastam már a habcsókreceptet amit használok, talán nigella. az a módszer ha jól emlékszem (a blogon fent van), hogy 180ra előmelegít, aztán amikor berakom letekrem 160ra így meg fél órát és utána kikapcsolom és még 1 órára benthagyom. azt hiszem ezek a számok. az biztos h nem 120 meg még alacsonyabb hőmérséklet és eddig mindig tökéletesen sikerült.
trinity üzenete…
Azért helyesek a hópelyhekkel...
Valahol én is olvastam egy tutit-meg kell keresnem!
mandy tarragon üzenete…
:)
Lilla: ezzel a sütővel én annak is örülök, hogy ennyire sikerültek :D Sajnos nem az igazi, volt olyan, hogy málnás piskótát sütöttem benne anyóséknak, az alja szenesre égett, de a teteje még nyers volt... Érdekes lelkivilága van :D

Trinity: köszi :)
szepyke üzenete…
Ezek szépek! Nagyon szépek!
Tessék elhinni, mert azok!

Más: Hogy vagy, gyógyulsz?
mandy tarragon üzenete…
Végülis szépek, de nem olyanok, amilyennek lenniük kéne :D

Köszönöm, gyógyulgatok, ma már főzni is fogok valami értelmeset :)

Népszerű bejegyzések