2009. december 31., csütörtök

Narancsos-szegfűszeges karaj

Elképzeltem magamnak egy sertéssültet karácsonyra. El is készült, bár egy tapasztalatot meg kell osszak magammal: vegyél spárgát, mert nem minden háztartásban van. És ha nincs, az sem baj, de akkor ne vágd be a bőrt a húson, különben leesik róla. Frissen, melegen is finom, hidegen is nagyon jó, ha esetleg egy ötlet kell Szilveszterre: egy hidegtálon is megállja a helyét vékonyra szeletelve :) Az előkészítés kb. 10 perc, utána pedig csak nagyon keveset kell törődni vele, el van magában a sütőben.

Hozzávalók, 8-10 személyre:
  • 3 kg bőrös, csontos karaj
  • 3 szép szál sárgarépa
  • 1 szál gyökér (fehérrépa)
  • 1 szál póréhagyma (én találtam egy méteres darabot, kb ekkora kell)
  • 2 nagy narancs, alaposan megsikálva
  • 1 csomag egész szegfűszeg
  • bors
  • + 1 nagy sütőtál, amibe mindez belefér :)

A zöldségeket meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, beletesszük a sütőtálba. A narancs sárga héját lehúzzuk egy zöldséghámozóval, a fehér résztől megszabadulunk, a narancsot karikákra vágjuk.
A karaj bőrét bevagdossuk, de vigyázunk, hogy ne vágjunk bele a húsba! Ha van spárgánk, akkor a húsról óvatosan leválasztjuk a zsírját, de nem vágjuk le teljesen, a húst alaposan sózzuk, borsozzuk, majd visszakötözzük rá a zsírt. Ha nincs spárga, akkor csak simán bedörzsöljük a húst a fűszerekkel. Megtűzdeljük a szegfűszeggel, a maradékot a zöldségekre szórjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen érje a húst, rátesszük a fedőt, és mehet a sütőbe.

Alacsony hőmérsékleten, kb 150 fokon "főzzük" úgy 2 órát, utána megfordítjuk, megint maradhat benn kb. 1 órát, és ha jól megfőtt, leöntjük róla a levet, felcsavarjuk 200 fokra a sütőt, és fedő nélkül ropogósra sütjük.
Krumplipürével, savanyúsággal tálaljuk :)


2 megjegyzés:

Belly írta...

Nagyon Boldog Új Évet kívánok!

mandy tarragon írta...

Neked is hasonló jókat :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin