Csirkemell rókagombás szószban

A címhez még jár a kiegészítés, miszerint: Julia Child nyomában járva. Sajnos - még - nincs meg a könyve, úgyhogy a receptet a Netről halásztam, egész konkrétan INNEN. Az ötlet onnan jött, hogy már ötszázszor láttam kb. a Julie és Julia című filmet, nagy kedvencem lett, el kell mondjam. Olyan kis derűs, aranyos, tudjuk, hogy jó lesz a vége, szóval bármikor jó megnézni :) És hogy még főznek is benne, az külön pluszpont. Van egy rész benne, a vajajnározásnál, amikor Julie gombás csirkét csinál, hát, nekem ott annyira folyt a nyálam, hogy konkrétan úgy éreztem, hogy mindjárt megnyalom a monitort... Meg is jegyzem mindig annál a résznél, hogy na, majd EZT, ÉN, HAMAROSAN...
A végső lökést az adta meg, hogy láttam Maimoninál azt a bizonyos Cobb salátát - amit majd persze én is el fogok készíteni valamikor, hamarosan -, eszembe jutott a film, a piacon járkálva pedig találtam gyönyörű rókagombát.
A szósz annyira finom, selymes és tökéletes, hogy simán elkanalaznám magában is, és baromira nem érdekel, hogy mennyi kalória van benne - saccra 4 millió -, mert egyszerűen tökéletes.
Annyiban eltértem Julia eredeti receptjétől, hogy én rókagombát használtam hozzá, és az öntöttvas sütőedényemben készítettem az egészet. Mennyei mennyei mennyei... Próbáljátok ki minél többen!



Hozzávalók, 4 személyre:
  • 4 fél csirkemellfilé
  • 10 dkg rókagomba
  • 5 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál aprított hagyma
  • citromsó - ha nincs, akkor citromlé és só
  • bors


A szószhoz:
  • 1/4 bögre alaplé
  • 1/4 bögre fehérbor
  • 1 bögre tejszín
  • bors
  • aprított petrezselyem

(Murphy: ilyen a színe, semmi baja :) )

A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, hagyjuk melegedni. A csirkét forgassuk meg a citromlében, sózzuk, borsozzuk. A vajat olvasszuk fel a tűzhelyen egy olyan edényben, amit nyugodtan betehetünk a sütőbe is. Ha nincs ilyenünk, akkor legyen az a trükk, hogy egy nagy serpenyőben csináljuk az előkészítést, aztán tegyük át egy tűzálló tálba :)
Szóval a felolvadt vajban pároljuk üvegesre a hagymát - ne barnuljon meg -, majd mehet bele a felszeletelt gomba. Ezt kevergessük pár percig, de ne barnuljon meg! Mehet bele a vajas szószba a csirkemell, majd takarjuk le és tegyük be a sütőbe. Nekem kb. 30 perc kellett, amíg puhára főtt.
Ekkor vegyük ki a sütőből az edényt, a csirkét tegyük félre és takarjuk le. Az edény vissza a tűzhelyre, alacsony lángon keverjük el az alaplével, tejszínnel és fehérborral. Alaposan forraljuk ki, majd mehet vissza a csirke a szószba, és készen is vagyunk.
Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, és dugjuk el a sütőtálat, hogy később kitunkolhassuk belőle a maradék szaftot. :)

Megjegyzések

Bianka üzenete…
Hű nyammi :))
Névtelen üzenete…
Nem kellene ilyeneket nézegetnem, amikor éhes vagyok^^"""" Annyira guszta!!!!!
mandy tarragon üzenete…
Bianka: tényleg nyami :)

araniel: képzeld, ha még az illat is átmenne... :D
Andi/cuki üzenete…
Azt hiszem nekem is monitort nyalogatni támadt kedvem!:-))
mandy tarragon üzenete…
Andi/cuki: ez igazán szép bók :)
Murphy üzenete…
Akkor nem szóltam. Az eredmény vitathatatlanul guszta. Nekem is kicsordult a nyálam, ahogy a filmben felönti tejszínnel, mmmm...
mandy tarragon üzenete…
:) Volt még egy-két nyálkicsordulós jelenet a filmben. Mondjuk a csokitorta... :)

Népszerű bejegyzések