Kandírozott narancshéj


Kisebb kalandok után 3,5 kg csodálatos szicíliai bionarancs gurult be múlt kedd este Kicsiház konyhájába. Mivel a bionarancs héja a legnagyobb kincs, ezért nem is volt kérdés, hogy kandírozok-e belőle egy adagot, illetve, hogy apróra vágva nem kerül-e pár adag a fagyasztóba is. 

Ez a kis üveg előre láthatólag az egész évi kandírozott narancs szükségletemet fedezni fogja - nálam nem fogy sok -, de az arányok megtartásával nyugodtan lehet növelni is a mennyiséget. Pontosan nem tudom, hogy hány narancs héja, mert narancslekvárok is készültek, az azokból kimaradó héjak is ezt az üveget gazdagították.

A receptet ITT találtam, én speciel nem áztattam be a narancsokat, nem lett keserű, de van, aki a fehér héjat nem teszi bele és olyan is, aki viszont 3 napig áztatja úgy, hogy naponta cseréli rajta a vizet. Ezt rátok bízom, hogy eldöntsétek, hogy bevállaljátok-e a kockázatot, az áztatás sem fogja elrontani.

Ezen a héten a narancsoké a főszerep a blogon, ha esetleg ti is kedvet kaptatok, akkor ITT nézelődjetek, mikor jön a következő adag a boltba.

Hozzávalók, az üveg 0.5 literes:
  • 348 gramm narancshéj - fontos, hogy kezeletlen legyen!
  • 348 gramm cukor
  • annyi víz, amíg ellepi


A narancshéjat csíkokra, kockákra vágjuk, ahogy neked kényelmes és használni szeretnéd. Lemérjük, ugyanannyi cukrot adunk hozzá, amennyi a narancs héja. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd forralni kezdjük. Nekem kb. másfél óra kellett, amíg a héj teljesen átfőtt és beszívta a szirupot. Forrón üvegbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Felbontás után hűtőben tárolandó!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések