2013. január 17., csütörtök

Pizzagaluska


Sok külföldi blogon láttam már ezt a gombócokból álló kenyérfélét, igaz, a legtöbb helyen bolti kelt tésztából készült, töltelék nélkül. Íme az én verzióm, az aranygaluska mintájára: pizzakrémmel töltött sós tészta, fokhagymával és sajttal. 

A recept a Kifőztük magazin januári számában jelent meg, vendégszereplésem alkalmából. Aki még esetleg nem látta, annak elmondom azt is, hogy a Kifőztük facebook oldalán naponta ajánlanak többek között tőlem is valamit. Jó dolog a vendégség, no :) A magazin továbbra is ingyenesen letölthető IDE kattintva.


Hozzávalók, egy 18 cm-es tortaformához:


A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • ½ csomag szárított élesztő – 7 grammos csomaggal számolva 3,5 gramm
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1,5 dl meleg víz
  • 3 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál oregánó


A töltelékhez:

  • 1 kis üveg vagyis 80 gramm sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • bors
  • oregánó
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva


A rétegek közé:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 5 dkg reszelt sajt


A tészta összeállításával kezdünk, mert annak kelnie kell. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, majd meleg helyen, letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ha megkelt, lisztes kézzel kinyomkodjuk belőle a lehető legtöbb levegőt.
A töltelék összetevőit egy kis tálban összekeverjük, a fűszerezést variáljuk az ízlésünk szerint.
A tésztából csipkedjünk nagyobb diónyi darabokat, lapogassuk el, töltsük meg 1-1 kávéskanál töltelékkel, csippentsük össze és dolgozzuk el, hogy ne tudjon belőle kifolyni a szósz.
Egy kapcsos tortaformát vajazzunk ki, a maradék vajba keverjük bele a fokhagymát,  a formába dobáljunk bele egy réteg pizzagaluskát, kenjük meg a fokhagymás olvasztott vajjal, szórjuk meg sajttal, majd jöhet még egy réteg galuska, fokhagymás vaj és sajt. A tetején mindenképpen vaj és sajt legyen!
A galuskát hagyjuk ismét kelni, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és a sajt pirosodásáig süssük a galuskát. Melegen tálaljuk!



2 megjegyzés:

Kati írta...

Hát ez hozzánk is jöhetne vendégségbe:)

mandy tarragon írta...

Kicsit pepecselősebb, mint pizzát csinálni, de azért halad :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin