Sült müzli


Moha nevét egyszer aranyba öntöm :) Volt egyszer réges régen, amikor még kölyökgólya egyetemista voltam, egy Plus nevű élelmiszerlánc. Abban voltak aztán igazán finom dolgok! Például kókuszos-mazsolás sült müzli. Nagyon szerettem joghurtba szórni, és ezt enni reggelire. De ahogy a bolthálózatot átvette a Spar, sajnos ezek a saját márkás cuccok is repültek... Régen keresem a tökéletesen olyan sült müzlit, de nem találtam rá. Ez a változat, amit Mohánál néztem ki egy ideje - receptet ide kattintva találhattok  -, most elkészült, és szerintem jó úton járok a kísérletezésben. Főleg, hogy legközelebb majd kókuszt is fogok venni, hogy hozzáadhassam :)

Szerintem úgy a legfinomabb, hogy ha 2 evőkanálnyi összekeverünk görög joghurttal - 150 grammos doboz fele -, aztán pedig beleforgatunk egy nagy marék meggybefőttet, a leve nélkül. 

Azt meg már meg csak halkan említem meg, hogy egy szép üvegbe zárva, szép címkével átadva kiváló ajándék is lehet erre fogékonyaknak :)

Egy üvegnyi müzlihez:
  • 1 dl méz - ez kb 5 csapott evőkanál
  • 0,5 dl olaj
  • 20 dkg nagyszemű zabpehely - Spar, Aldi, Lidl, sajátmárkás változatok vannak egész jó áron, szerintem jó minőségben
  • 5 dkg mazsola
  • 2 dkg mandulapehely - ennyi volt itthon :)
  • bármi elsüthető még bele, amit otthon találtok, ízlés szerint: aszalt gyümölcsök, magvak, csokicsepp, stb., DE ezeket csak kihűlés után keverjétek bele!
A mézet és az olajat összeolvasztottam kis lángon - éljen az elektromos tűzhely és a maradék hő :).
A zabpehlyhet összekevertem a mazsolával és a mandulával, majd alaposan átkevertem az olvasztott mézes-olajos keverékkel. 
Az egészet szétterítettem egy sütőpapírral kibélelt tepsin - akkorán, amekkorát a sütőhöz adnak, szóval jó nagyon -, nem fogja teljesen befedni, de nem gond, ropogás a cél.
170 fokra kapcsoltam a sütőt, kb. 20 percig sült, közben kétszer megkevertem, hogy mindenhol aranybarna legyen.
Hagytam teljesen kihűlni és jól záró dobozba tettem, hogy ne szedje össze a nedvességet a levegőből.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések