2013. január 15., kedd

Sütőtökös szódakenyér


A facebookos közösséget már bombázom egy ideje a megosztásaimmal, de most nektek is elmondom, hogy ebben a hónapban én vagyok a vendég a Kifőztük magazinban. Négy receptem szerepel, ez a szódakenyér az egyik. A magazin a Kifőztük oldaláról ingyenesen letölthető :)

A szódakenyér az egyik kedvenc kenyerem, nem véletlenül. Amíg a sütő melegszik, össze lehet állítani a tésztát, és kész, egy óra alatt friss kenyér van az asztalon. Ez egy igazi őszi-téli változat, remekül el lehet benne rejteni a megmaradt sült tököt, a koriander pedig ad egy kellemes fűszeres jelleget neki. Krémsajttal igazi finomság.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + körülbelül 3 evőkanál a szóráshoz
  • 20 dkg sült sütőtök
  • 3 dl író – kefirrel helyettesíthető
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál só
  • 5 dkg tökmag
  • 1 teáskanál koriandermag

A koriandermagot apróra törjük egy mozsárban, a sütőtököt villával áttörjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A lisztet egy nagy tálban elkeverjük a szódabikarbónával, a tökmaggal, a sóval és a koriandermaggal. Hozzáadjuk a sütőtököt és az írót, majd az egészből gyors mozdulatokkal egy ragacsos bucit gyúrunk. Nem kell dagasztani, elég ha összeáll.
A tepsit megszórjuk liszttel, majd ráültetjük a bucivá formázott tésztát, a tetejét is megszórjuk liszttel, végül kereszt alakban bevágjuk.
Az előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin