Melengető lencsés egytál


Ez egy sólet-jellegű egytálétel, nem tart olyan sokáig elkészíteni, mint a babos verziót, de hasonlóan laktató a végeredmény, sokáig elvan a hűtőben és remekül szállítható munkahelyi ebéd. A recept eredetileg a Kifőztük magazin januári számában jelent meg, a magazin INNEN ingyenesen letölthető.

Ez volt az utolsó receptem a lapban, szóval a vendégeskedésnek vége, jövő héttől pedig narancsos recepteket hozok a blogra, mert a héten azokkal voltam elfoglalva.

Hozzávalók, 3-4 személyre:
  • 25 dkg lencse
  • 10 dkg gersli
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál libazsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 szál répa
  • bors
  • babérlevél
  • 20 dkg füstölt hús


A lencsét és a gerslit alaposan átöblítjük, majd bő vízben egy éjszakán át áztatjuk.
A füstölt húst felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, egy lábosban a libazsíron üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, a lisztet, a pirospaprikát, a borsot és alaposan összeforgatjuk. Az egészhez hozzáadjuk a lecsöpögtetett lencsét és gerslit, a kockára vágott sárgarépát, a babérlevelet és felengedjük annyi vízzel - vagy ha van, alaplével -, hogy bőven ellepje. Fedő alatt, takaréklángon addig főzzük, amíg a lencse és a gersli meg nem puhul, ez körülbelül egy óra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések