Farsangi fánk


Szinte utolsó utáni pillanatban született meg az elhatározásom, hogy az idei farsang sem múlhat el fánk nélkül. A holnappal kezdődő héten lesz ugyanis húshagyó kedd, hamvazó szerda es torkos csütörtök. Emlékszem, gyerekkoromban, amikor nagymamám fánkot csinált, mindig összeszedtük az összes dunnát, párnát, takarót, abból csináltunk fészket a tésztának, hogy jó meleg helyen keljen, aztán mindig leskelődtünk, hogy jó lesz-e már. :)
A tapasztalat az, hogy ha belecsöppensz valami összejövetelbe ezzel a mennyiségű fánkkal, akkor az kevés lesz, érdemes egyből dupla adaggal készülni. A klasszikushoz baracklekvár jár, mi rebarbaralekvárral (köszi Zsófi) és szamócalekvárral ettük.

Hozzávalók, kb 20 fánkocskához:
50 dkg liszt + egy maréknyi a deszka lisztezéséhez
2 dl tej
4 dkg friss élesztő (~ 2 csomag szárított)
5 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj
5 tojássárgája

lekvár, porcukor a díszítéshez

olaj a sütéshez


A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne a friss élesztőt. Ha szárítottat használsz, akkor ez a lépés kimarad, azt nem kell felfutattani, ebben az esetben kevert a porított élesztőt alaposan a liszthez.
A liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztő, a tojássárgáját és az olvasztott vajat, majd összekeverjük, lisztezett gyúródeszkán alaposan átgyúrjuk, majd visszatesszük a tálba és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtuk, körülbelül ujjnyi vastagra, ha kis fánkokat (6cm átmérőjű) szeretnénk csinálni. Ha nagyobbakat, akkor vastagabbra kell hagyni a tésztát, hogy szép kis buci fánkokat kapjunk.


A szaggatást vagy pogácsaszaggatóval vagy egy belisztezett peremű üvegpohárral végezzük, majd a fánkocskák közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal és még 10 percig kelesztjük. A megmaradó tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtuk, szaggatjuk.


A sütéshez egy nagyobb serpenyőbe olajat teszünk, épp csak annyit, hogy ne érje el a fánk felét, így sütéskor majd fehér szalag marad a fánkon. Az olajnak nem szabad túl forrónak lennie, éppen csak gyöngyözzön, de túl hidegnek sem, mert akkor megszívják magukat a fánkok. A fánkokat lyukkal lefelé kezdjük sütni, mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Mivel ez csak pár percet vesz igénybe, nagyon figyeljünk oda, mert könnyen megbarnulnak.
A kisült fánkokat lecsöpögtetjük, közepükbe lekvárt teszünk, megszórjuk őket porcukorral.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések