Rizsfőzés - útmutató


Zacskós rizst főzni egyszerű és elronthatatlan: fogod a zacskót, beledobod a forró vízbe, és ha megduzzadt, kiveszed. Mégis, úgy gondolom, hogy megéri "vesződni" a rendes rizzsel: ízletesebb, zamatosabb és olyan állaga lesz, ahogyan te szereted. Sok idő megy el vele? Számoljunk: amíg az első esetben felforr a víz, addig megpirítod a rizst, felöntöd vízzel, innentől a puhulási időben nincs túl sok különbség.

Vegyél elő egy nagy serpenyőt, szükséged lesz egy fedélre is. 1 csésze rizs (2,5 dl) körülbelül 4 főre elegendő. Ezt öntsd a serpenyőbe, keverd el egy evőkanál olajjal, és folyamatosan kevergetve pirítsd, amíg ki nem fehérednek a szemek. Ekkor öntsd fel annyi alaplével, hogy a rizs egy ujjnyira ellepje (ez körülbelül 7,5 dl). Egy teáskanál só, keverd el. majd tedd rá a fedélt. Ha elfőtte a lé felét, akkor keverd fel, majd főzd addig, amíg szinte az összes levet fel nem szívták a rizsszemek.
Ha pergős rizst szeretnél, akkor csökkentsd a folyadék mennyiségét, ezzel a mennyiséggel készítve ragadósak lesznek a szemek.
Tálalási tipp: fagylaltos kanállal kis gombócokat. két nagyobb evőkanál segítségével hosszúkás nudlikat merhetsz a rizsből a tányérokra. Ha ügyes vagy, akkor meleg vízzel nedvesítsd be a kezed és készíts kis fészket a feltétnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések