Töki pompos

Én meg a pompos nem vagyunk barátok. Na, nem mintha bajom lenne az ízével, sőt, nagyon szeretem. Viszont az elkészítése... ahhoz nekem van egy Isten áldotta tehetségtelenségem. Első találkozásom a pompossal egy nemzetiségi est kapcsán történt, úgy 17 éves koromban. Akkoriban a faluban pár havonta rendeztünk egy-egy nemzetiségi estet, ahol meg lehetett ismerkedni más népek kultúrájával, volt vetítés, táncház és természetesen kóstoló.
A recepteket kiosztottuk egymás között, és mindenki készített valamit. Nekünk az egyik ilyen esten a pompos jutott. Pompos. Hm, mi a csuda lehet az a pompos? Fogalmunk sem volt. Követtük a receptet, betettük a kenyérsütő üstjébe keleszteni. Kis idő múval Zsuzsi barátnőm felsikoltott: folyik!!! Kikelt... Át egy tálba, tovább kelesztjük, semmi gond. "Rugalmas tészta", ez volt a kulcsszó. Nos, a miénk annyira rugalmas lett, hogy hiába húzgáltuk ki a tepsi szélére, csak hosszas rábeszélés árán volt hajlandó ott maradni. Finom lett, viszont megegyeztünk benne, hogy na, ezt a receptet, ha lehet, akkor jól eldugjuk a szekrény mélyére...

Le lehet barlanglakózni, de én csak tavaly találkoztam újra a pompossal, pontosabban a "töki pompossal", de azóta nem voltam olyan fesztiválon, búcsúban, karácsonyi vásárban(!), ahol ne futottunk volna össze. Hát, előjött újra a kedv, hogy - természetesen a hőségriadó közepén -, újra mepróbálkozzam a pompos elkészítésével. A receptet ezúttal a NO SALTY oldalról vettem. 
Papíron pofon egyszerű a dolog: tésztát gyúrunk, kelesztjük, kinyomkodjuk a tepsiben, majd megkenjük, megszórjuk, megsütjük, kész. Én meg a pompos nem vagyunk barátok... Kenyérsütőbe be. Kikelt... Ragadt... Összeugrott... De végül mégiscsak legyőztem, és nagyon finom lett, ismét. 

Vajon bennem van a hiba, vagy a receptben? Fogok én még valaha kisujjból kirázni egy töki pompost?

Hozzávalók, egy tepsihez:
  • 50 dkg liszt
  • 3 közepes méretű krumpli
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csipet só

A tetejére:
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 25 dkg füstölt császárszalonna

A krumplit meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, áttörjük - még melegen -, majd hagyjuk kihűlni. A tészta többi hozzávalójával együtt dolgozzuk ki. A vizet megint csak apránként adjuk a tésztához, ki tudja mennyi víz maradt a krumpliban. Ugye, Mandy? :)
Hagyjuk a tésztát kelni. 
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit - a default tepsit, ami a sütőhöz van -, vagy ha nagyon szerencsések vagyunk, akkor zsírozzunk ki egy olyan tepsit, ami befér a kemencébe. Én nem vagyok ilyen szerencsés, úgyhogy sütőben készült. Tegyük a tésztát a tepsibe, húzkodjuk szét az öklünkkel. Az enyém nagyon ragadt, úgyhogy szórtam lisztet a tetejére, így viszonylag könnyű volt vele dolgozni. 
A tejfölt keverjük ki a zúzott fokhagymával, kenjük meg vele a tésztát. Én sót nem tettem bele, mert a szalonna elég sós lesz majd a tetején. A hagymát vágjuk karikára, szórjuk rá azt is. A szalonnát kockázzuk, mehet a hagyma tetejére. Van, aki tesz rá még reszelt sajtot is, nekem elég gazdag volt így is.
180 fokra előmelegített sütőben - amíg melegszik, pihenhet a tészta - süssük, amíg a szélei meg nem pirulnak.

Megjegyzések

Bianka üzenete…
Látványra nagyon szép és ízletes lett. Itt az én receptem és egyben a blogom első bejegyzése is.

http://kiskonyham.blogspot.com/2009/12/toki-pompos-kenyer-langos.html
mandy tarragon üzenete…
Igen, a végeredmény csodás lett :) Csak ne vesznék össze a mindig a nyerstésztával :) Apukám egyébként "elcsipegette" a fél tepsit szépen csendben a délután folyamán :D

Megnéztem a te receptedet is, tetszik :) Egyébként nálunk gyorsabban elkészül a pizza - na, jó, csak egy fél órát kelesztem, ha éhesek vagyunk -, mintha kihoznák :)
Belly üzenete…
Nézegettem már én is,tetszik,csak valahogy sosincs együtt minden hozzá.
Nagyon guszta.
mandy tarragon üzenete…
Belly: ismerős az érzés :D
Csibe üzenete…
Nekem is tetszik!
Szoktam én is sütni, szeretjük, de már elég régen készítettem.
mandy tarragon üzenete…
Csibe: köszi :)
Névtelen üzenete…
De guszta. Csak ne lenne rajta olyan sok hagyma :D (hagymafób)
De én is el tudnám csipegetni^^
mandy tarragon üzenete…
Nekem adhatod a hagymát, én imádom a sült lilahagymát :)

Népszerű bejegyzések