2010. január 2., szombat

Édes-savanyú csirke


"Ananász csirke, szima risz?" kérdezte tőlem olyan sokszor kollégista koromban a kedvenc kínai éttermemben a tulajdonos hölgy. Tagadhatatlanul az egyik kedvenc kínai ételem az ananászos csirke, hivatalos nevén az édes-savanyú csirke. Ennek a verziónak valószínűleg semmi köze ahhoz, amit eredetileg Kínában készítenek, én mégis nagyon szeretem. A titka az, legalábbis a számomra, hogy ne legyen túl olajos, viszont olyan jó kis zselés legyen rajta a szósz. (Van erre egy találóbb, ám gusztustalan kifejezés, ezt most inkább nem osztanám meg.) Na meg az, hogy legyen itthon ananászkonzerv és ne ünnepnapon keljen érte futkorászni az éjjel-nappaliba, amikor már minden össze van vágva :D
Az alap receptet Maci konyhájában találtam, viszont alaposan átalakítottam az ízlésünk szerint. Nincs benne például szójaszósz, mert én arra allergiás vagyok, helyette tettem bele egy kis sót. Nincs benne paprika és hagyma, van benne viszont bambuszrügy, sárgarépa és káposzta, úgy, mint az éttermi változatban :)
Az előkészítéssel megy el a legtöbb idő, utána már csak dobálni kell a hozzávalókat a wokba :)

Hozzávalók, 4 személyre:
  • 2 fél csirkemell
  • 2 evőkanál fehérborecet (eredetileg rizsecet, de ha nincs, jó másmilyen is)
  • 3 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál worcester mártás
  • só (vagy 4 evőkanál szójaszósz)
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 konzerv vagy friss ananász
  • 1 konzerv bambuszrügy
  • 1 kisebb fej káposzta fele
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 tojás
  • 3 púpozott evőkanál keményítő
  • 4 evőkanál olaj

A hozzávaló sok, a tennivaló viszonylag kevés. Először is készítsük elő a szószt: az ecetet, a ketchupot, a worchester szószt, a sót és a cukrot keverjük össze egy kis tálban egy hagyjuk állni. A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra. A tojást verjük fel 4 evőkanál vízzel, forgassuk a csirkét a tojásos keverékbe majd a keményítőbe. A zöldségeket vágjuk vékonyra, a bambuszrügyet és az ananászt csöpögtessük le.
A wokba tegyünk 3 evőkanál olajat, és folyamatosan kevergetve süssük át a csirkét. Ha megsült, vegyük ki, tegyünk a wokba egy kanál olajat és süssük meg a zöldségeket, a bambuszrügyet és az ananászt. Csak addig süssük, hogy már ne legyenek nyersek, de még ropogjanak és legyen színük. Vegyük őket ki a hús mellé, ne aggódjunk ha ott ragadt valami a wok oldalán.
A maradék keményítőt keverjük el 2,5 dl vízzel. A szószt öntsük a wokba, melegítsük össze, majd adjuk hozzá a keményítőt. Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor keverjük bele a zöldségeket és a húst. Forrón, rizzsel tálaljuk.
A rizshez tettem egy teáskanál curryt, hogy legyen ilyen szép sárga legyen.


4 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Nagyon fincsi lehet.:-))
Boldog, békés Új Évet kívánok!:-)))

mandy tarragon írta...

Köszi :))

szepyke írta...

"szima risz?"
Mekkorát röhögtem!:)

mandy tarragon írta...

:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin