2010. január 16., szombat

Narancsos-zabpehlyes keksz

Keksz gyártó lettem :) Borzalmas, de valamit mindig ropogtatnék, mondjuk tejeskávé vagy tea mellé. A bolti kekszek valamiért nem az igaziak, vagy túl kicsik vagy túl finomak, vagy épp ellenkezőleg: nagyok és furcsa ízük van. Nem tudom mire fel ez a nagy kekszmánia, de most nagyon rá vagyok erre állva... Szóval, nézegettem a minap Bea flickr albumát és megtaláltam egy kekszes képet, aztán nagy nehezen (mert olyan bamba vagyok, hogy azt tanítani lehetne...) megtaláltam a receptet is a blogján. Gondoltam, mivel egy részét utókarácsonyi ajándéknak szántam, kicsit karácsonyivá teszem. Jó lett, ki fogom próbálni más ízesítéssel is.

Hozzávalók, 30 db kekszhez:
  • 15 dkg zabpehely (én aprószeműt használtam)
  • 10 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 4 evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál fahéjas porcukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
Nem cicóztam, mindent beleraktam egy nagy tálba, először abban morzsolgattam, aztán gyúródeszkán jól átdögönyöztem a keveréket, a folyamat végén egy jól formázható, kissé ragacsos tésztát kell kapni. Diónyi gombócokat formáztam belőle, kilapítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. 180 fokon kb. 12 percet kellett sülniük, ekkor az alja már szép barna, a teteje még puha, mert ha átsül, kemény lesz, mint a kő... Ezt is hagyni kell teljesen kihűlni mielőtt felszeded, hogy ne törjön el. Egy jó kis tejeskávé mellé ideális társ :)

Szépen becsomagoltam celofánba, kötözőzsinórra pedig felfűztem 1-1 szelet szárított narancsot :)

3 megjegyzés:

Csibe írta...

Én nem csak kávé és tea mellé...állandóan ;)

mandy tarragon írta...

:)

szepyke írta...

Van zabpelyhem és éppen itt az ideje, hogy süssek valamit!:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin