2010. január 5., kedd

Majorannás recece


- Mit főztök az össznépi vacsira?
- Rececét tésztával.

A recece a gyűjtőneve az olyanfajta ételeknek, amiket sok embernek főz az ember, és az a sajátossága, hogy van benne hús meg valami kulimász. Gyorsan elkészül, lehet főzni 2-3-...-80 személyre és szinte alig lehet elrontani. Hát, amikor felkeltem vasárnap reggel, megfogalmazódott bennem, hogy én bizony ennék egy kis rececét. A recept (nagyjából) Somától van, nem biztos, hogy pont így készül az övé is, mindenesetre finom lett :)

Hozzávalók, 4 személyre:
  • 2 csirkemell
  • 4 szelet bacon
  • 1 fej lilahagyma
  • fél fej fokhagyma
  • bors
  • majoranna
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 teáskanál liszt
A csirkemellet kis kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a bacont vékony csíkokra szeleteljük. Egy széles lábost vagy mély serpenyőt felmelegítünk, beletesszük a bacont és ropogósra sütjük. A zsírban megpirítjuk a lilahagymát, amikor elfőtte a levét, mehet rá a csirkemell és a fokhagyma. A csirkemellet addig pirítjuk, amíg kap egy kis színt. Só, bors, bőven majoranna, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és fedő alatt pároljuk. Amikor megpuhult a húst, jön az, amit Gordon úgy mond, hogy "reduce", vagyis addig forraljuk, amíg a szósz kicsit besűrűsödik. A tejfölt kikeverjük a paprikával és a liszttel, majd behabarjuk vele a mártást. Ha sűrű, mehet bele egy kis víz (ha van, akkor a tészta főzőleve). Jól kiforraljuk, majd lehet is önteni a tésztára és enni :)

3 megjegyzés:

Lilla írta...

hehe .-) ez nálunk a "lötyis hús" gyűjtőnéven fut. igényesebb napokon "szószos hús"

mandy tarragon írta...

lötyis hús, ez se rossz :)

Andi írta...

:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin