Fűszerkert - a balkonládák támadása

Írtam egy bejegyzést a kertészkedős blogomba arról, hogy mit is érdemes kezdeni a megnőtt palántákkal. Most bemásolom ide is, ha valakinek kérdése-kérése van szívesen segítek, amiben tudok :)

"A fűszernövényekről írtam már itt és itt, most arról pár szót, hogy mihez érdemes kezdeni a kifejlődött palántákkal. Mikor is jók a palánták? Érdemes megvárni, amíg látszani kezdenek a gyökereik a tápkockák külső oldalán, de ne hagyjuk őket túl nagyra nőni, mert akkor könnyen törhetnek.
Az átültetéshez szükség lesz némi virágföldre, valamint cserepekre, vagy balkonládákra, attól függően, hogy mennyi helyünk van. Én szoktam még venni agyaggranulátumot is, mert nagyon jól tartja a vizet, nyáron különösen hasznos tud lenni, ha szárazok a napok, és a fölösleges vizet is el tudja szívni a földből, ha arra van szükség.
A cserepek közül választhatsz hagyományos agyag cserepet vagy műanyagot. A műanyag könnyebb, jobban lehet kezelni viszont kevésbé bírja a hideget és a meleget, nincs hőszigetelő hatása. Én beltéri használatra (konyhaablak) a műanyagokat ajánlanám, külső használatra pedig az agyag darabokat. Ha nem tudod hova elfolyatni a felesleges vizet, akkor kellenek alátétek is, ebből én mindenképpen a műanyagot ajánlanám, mert az elsődleges cél a cserép alatti terület védése.
Földből a sima, hagyományos föld a legtöbb esetben megfelel, érdemes a kertészekben venni, mert az biztosan tiszta, nincsenek benne se mérgek, se kártevők. Vannak növények amelyek különleges talajt igényelnek, de a legtöbb zöldfűszer gyomnövényként kezdte a pályafutását, szóval elég igénytelenek :) A föld tápanyagtartalmától azonban nem szabad csodát várni. Ha a növények fejlődése leáll, az sokszor azért van, mert kifogyott a tápanyag a földből. Ezt pótolni kell, ha lehet, akkor természetesen, a földhöz keverhető trágyákkal, ha ez nem lehetséges, akkor árulnak speciálisan fűszernövényekhez fejlesztett műtrágyát. A normál szobanövényeknek valót ne használjátok, ha meg szeretnétek enni a növényt. A trágyázást nem kell túlzásba vinni, egynyáriak nem is szorulnak rá, évelőkre időnként, mondjuk tavaszi átültetéskor ráfér.
Az ültetést én úgy szoktam kezdeni, hogy a cserép aljára teszek egy ujjnyi agyaggranulátumot, erre jön a föld, kb. a cserép háromnegyedéig, megnedvesítem vízpermettel, ide ültetem a palántát, aztán jöhet köré és a tetejére még egy réteg föld, vigyázva, hogy a növény szárából ne túl sokat takarjak el, vízpermettel megint megnedvesítem és készen is van.
A legtöbb növény szeret az ablakpárkányon lenni, de mindig érdemes utánaolvasni a növény igényeinek :)"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések