2010. január 26., kedd

Kelt kuglóf

A recept Mohától van, ezzel avattam fel a szilikon kuglófformámat. Az enyém nem lett olyan szép magas az övé, de az ízére nincs panasz :) Nem tudom miért van, de mostanában a kelt tészták sztrájkolnak ellenem, egyszerűen nem hajlandóak szép pufókra kelni... Biztosan ők sem szeretik a telet :) Pedig kevés jobb dolog van egy hideg téli estén vagy reggelen, mint a friss sütemény és egy bögre meleg kakaó.
A szilikonformát pedig meg kell dicsérjem, mindenféle hókuszpókusz nélkül kicsusszant belőle a süti :)

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 kupak vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja - ezt én bizony kihagytam, egyszerűen nem szeretem a citromot a süteménybe
  • 2 evőkanál kakaópor ( a tészta felébe)


Rabszolgával kezdünk, természetesen, nála jobban senki nem tud tésztát dagasztani :) Szóval, a kakaó kivételével minden megy az üstbe, dagasztó fokozat. Amikor éppen elkezdené keleszteni, leállítottam, ketté szedtem a tésztát, az egyik fele ment tálban letakarva egy meleg helyre. A másik fele vissza az üstbe a kakaópor és két evőkanál tej társaságában. Újra dagasztás, ezúttal hagyom végig a programot.
Kinyújtom mindkét felét, egymásra teszem és feltekerem, aztán mehet az egész kígyó a formába. Ha nem szilikonost használsz, akkor érdemes előtte kivajazni és morzsával kiszórni. Újabb egy óra kelesztés meleg helyen, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 50 percig kell sütni. Fontos, hogy várd meg, amíg teljesen kihűl és csak utána foszd meg a formától :)


9 megjegyzés:

Belly írta...

Szerintem gyönyörű.Imádom a kuglófot.

szepyke írta...

Nagyon szép lett.
Akartam kérdezni, hogy melyik képpel neveztél a versenyre, megmutatod?

mandy tarragon írta...

Az vele a bajom, hogy nem kelt meg olyan szépen. Mondjuk valószínűleg azért, mert nem túl meleg a lakás :)

szepyke: http://kellegyrecept.blogspot.com/2010/01/edes-savanyu-csirke.html
ez volt az, nekem tetszett, bár tény, hogy kicsit világos :)

Moha írta...

Mandy szép lett ez! Egyébként ez a tészta a sok vaj miatt iszonyú lassan kel, nálunk is hűvös volt, nekem mindkét kelesztés legalább 1,5 óra lett! Aztán tudod függ a liszt, élesztő minőségétől,ha nem érzed elég lágynak a tésztát,akkor tehetsz legközelebb picit több tejet,akkor jobban megkel. Ennek azért lágynak kell lennie, mondjuk az eredeti recept szerint majdnem folyt:(

Moha írta...

Ja és a formában tényleg hagyd duplára kelni,akár 2 óra hosszat is!

Csibe írta...

Szeretem én is, kérnék is pár szeletet! ...ráadásul szép is!

mandy tarragon írta...

Moha: akkor ott a pont, legközelebb majd türelmesebb leszek :)

Csibe: küldöm, mit kérsz hozzá? Kakaót, karamellás tejet, forró csokit, macikávét, esetleg valami mást :)

Andi írta...

Nagyon szép lett. Ilyen formát kutatok én is!

mandy tarragon írta...

Majd megkérdezem az Öcsémet, hogy honnan van :) Tőlük kaptam karácsonyra.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin