Vízszűrő kancsó

Nálunk bizony nem finom a csapvíz. Egyátalán nem. Sőt, néha kifejezetten büdös is a sok fertőtlenítőtől, amivel telenyomják a vizet. Ha lenne autóm, akkor bizonyára könnyen megoldanám a dolgot: elmennék a legközelebbi boltba, felpakolnék ásványvízzel, termelnék napi 1-2 PET palackot szemétként, és innám boldogan a palackozott vizet. De nincs autóm, a bolt meg elég messze van ahhoz, hogy hazahurcoljam a palackokat, és csak vízért nem mennék be minden nap. Mindannyian tudjuk, hogy nem jönnék ki a boltból csak két palack vízzel... :)
Kerestem az alternatívákat, mert én bizony szeretem a vizet. Először csapra szerelhető vízszűrőket néztem, de sajnos elég horror áron vannak ahhoz, hogy albérletbe beruházzak rá. Aztán, múlt hét szerdán megnéztem a Biggest Loser új évadának a nyitóepizódját (nekem is kell egy hobby...), és éppen azt magyarázta Jillian - az egyik edző - két versenyzőnek, hogy milyen klassz dolog a vízszűrő kancsó, mert beleengeded a csapvizet, a kancsóban lévő szűrő kiszűri a koszt, a fertőtlenítő maradékát a vízből, és olyan egészséges lesz, mintha palackozott vizet innál. A szűrőbetét cserélhető, két havonta kell cserélni, sokkal kevesebb szemét, mintha a PET palackokat vennéd. Hm, gondoltam, nekem ilyen lehet, hogy kellene.
Nézelődtem pár boltban, nem mondanám, hogy pénztárcabarát ára volt a kancsóknak, de annyira nem is volt húzós (a kancsó 1 szűrőbetéttel olyan 7-10 ezer, de volt, ahol 16 ezer forint volt), úgyhogy annyiban maradtam magammal, hogy utána nézek az Interneten. Találtam is egy egész informatív weboldalt, ahol mindenféle kancsókat meg készleteket lehetett rendelni. Itt leírtak olyan hasznos dolgokat, mint:

  • a szűrőbetét 30 napig vagy 150 liter vízig jó (amelyik előbb jön), ekkor kell cserélni
  • a szűrő a bacikat nem, viszont a nehézfémeket, vízkövet, fertőtlenítőszer maradékot kiszűri
  • csak ivóvízhez lehet használni (mert a bacikat ugye nem szűri ki)
  • az átszűrt vizet lehet használni például tea-vagy kávéfőzőbe, ezzel hosszabbodik a gép élettartalma (világos, nem rakódik le rajta annyi vízkő)
  • főzéshez is ajánlják, főleg kisbabák, gyerekek számára készített ételekhez
  • a kancsó fedelén van egy beépített mérő, ami jelez, ha cserélni kell a szűrőt
  • a kancsó - a fedelét kivéve - mosogatógépben is mosható
Belőlem pedig kibújt a hobbikertész, úgyhogy elmondanám, hogy a szűrt vizet a növények is jobban szeretik :)
Megnéztem mennyibe kerül, nagyon barátságos árak voltak, az alap legkisebb kancsók (2,25 literes teljes űrtartalom) 5-6 ezer forintba kerültek, én egy olyan csomagot választottam, amiben volt egy kancsó és 5 szűrőbetét, ezt ingyen ki is szállították, 1 napos átfutási idővel.

Kibontottuk a csomagot, jött a beüzemelés:
1. a szűrőt ráztuk 10 másodpercig
2. beáztattuk vízbe 15 percre, közben elmostam a kancsót
3. behelyeztük a szűrőt, két környi vizet átszűrtünk, ez ment is a virágokra
4. a harmadik kört már megkóstoltuk

Finom. Az már az első szűrésnél -és előtte is - látszott, hogy a csapvíz tele van kis lebegő dolgokkal, ezt nagyon jól kiszűrte a szűrő. A víz nem volt büdös, tulajdonképpen se szaga, se íze nem volt, pont mint a palackozott víz. Szóval, egyelőre, elégedett vagyok. :)

Van valakinek vízszűrője? Jobb lett tőle a víz? Kíváncsi vagyok a tapasztalatokra :)



Megjegyzések

Lorka üzenete…
Hmm...már én is régóta gondolkozom egy ilyenen. különösen mióta gyerek van és a saját ásványvizes palackjaink mellett gyűlik a sok babavizes flakon is. Szimpatikus megoldás.
Lilla üzenete…
nekem van, neten nyertem :-)
teához meg kávéhoz használjuk, még nem kellett szűrőt venni hozzá, kiváncsi vagyok mennyibe kerül.
CO2 függő vagyok, szóval mi hurcoljuk haza a bubis palackozott vizet (kocsi szerencsére van)
mondjuk nekem semmi bajom a csapvízzel. nincs rossz íze és nem is félek attól, hogy mik vannak benne, bp-en jó a víz. ha rossz íze van, arról ált a házban lévő elöregedett vezetékek tehetnek - itt az nincsen.
mandy tarragon üzenete…
Lilla: ehhez a típushoz, ebben a webshopban 1500 Ft egy szűrő. Mondjuk ez a víz-kérdés meg vicces :) Sok helyen laktam már Budapesten, és mindenhol másmilyen volt a víz. XI. kerületben kollégiumban semmi baj vele, XIX. kerületben szintén, most Csepel, és kb. három hónapja borzalmas, előtte semmi baja nem volt. És egyértelműen fertőtlenítőszer szaga van... :S Szomszédok is mondták, hogy náluk is. Nem tudom mit csináltak vele :D Viszont így, megszűrve teljesen jó :)
mandy tarragon üzenete…
Lori: Nekem is szimpatikus volt :) Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz később.
Lilla üzenete…
akkor ott vmit nagyon elrontottak...
én a növényeket ioncserélt vízzel szoktam locsolgatni :-)
mandy tarragon üzenete…
Amikor vettem orchideákat, a lelkemre lett kötve, hogy ezeket csak olyan vízzel, ami nem kemény, forraljam fel, ülepítsem (ássam tőzeg alá három hónapra...), mert különben meghal a növény. Na persze :D Csapvízzel locsoltam meg fújtam őket, kicsit vízkövesek lettek, de semmi bajuk. Bezzeg a citrusok... Na azokat tényleg csak lágy vízzel, mert különben hisztiznek :)
szepyke üzenete…
Ugye, 5-6 ezer forint?

Én három éve használok egy Britta szűrőt. Angol. Kiváló, és nagyon szeretem.
Többen is használhatnának ilyet, mert nagyon költségkimélő szerintem, ráadaásul nem kell hazacipelned egy rahedli műanyagot!
mandy tarragon üzenete…
szerva itt, pont Szepynél :) Igen, annyi, javítottam :)

Népszerű bejegyzések