2010. március 1., hétfő

Meggyes-vaníliás torta


Andi születésnapjára készült rapidtorta. Úgy tűnik, mi már csak ilyenek vagyunk Zsanival, hogy mindig szombat délután jön ránk a tortasütés :) Természetesen nem készült el, mire az ünnepelt ideért, úgyhogy le kellett kicsit kötnünk - köszönjük Gabika segítségét, aki kitalálta, hogy lépcsőn fel-le mászkálni és a tolóajtót nyitni-csukni jó móka -, de végül is összehoztuk.
Tudom, hülyén hangzik, de szeretek úgy sütit csinálni, hogy munka közben alakul ki a végleges forma és az elején még fogalmunk sincs, hogy mi lesz a vége :) Eredetileg egy csokis-meggyest néztünk, aztán eszembe jutott, hogy az utolsó morzsa túrót is elhasználtam körözöttnek... Jó, semmi gond, legyen valami piskótás. De mit tegyünk bele? Fél magozott meggybefőtt, egy szégyellősen elbújt puncspuding, némi vaníliapuding.
Megérkezik Andi. "Mit csináltok?" Úgy csinálunk, mintha nem hallottuk volna, beszélgetünk másról, tyű, Gabika mekkorát nőtt, stb. "De mit csináltok?" Meglepetés, na, mit kell ezt ennyire feszegetni? :) Közben kisült a piskóta, kész a puding, hűlnek.
Lazítsuk fel tejszínnel. Elkezdem verni a tejszínt, semmi. Biztosan béna vagyok, lássuk géppel. Semmi. Pedig nem romlott, nem főzőtejszín, nem is meleg... Elő a Hulalát. Tudom, mű, de simán felvertük és tartja magát. Andi eltávolít, piskóta felvág, Zsani betölti, közben keresek valami díszt. Hab, meggy, szórócukor: kész a tündérkirálylány torta, jöhet az ünnepelt :)

Hozzávalók, 26 centis kapcsos formához:
A piskótához:
  • 4 tojás
  • 4 kanál cukor
  • 4 kanál liszt
  • 1 sütőpor (ha jó a sütőd, elég a fele, a miénkkel küzdeni kell a magas süteményekért)
  • csipet só
  • vaj, liszt a formához

A krémekhez:
  • 1 tasak puncspuding por
  • 2 tasak vaníliapuding por (90 grammot mértünk ki, igazából ennyi nem kell, maradt bőven belőle)
  • 250 ml habtejszín vagy Hulala
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 liter tej
  • fél üveg magozott meggybefőtt

A tetejére:
  • szórócukor
Először is elkészítjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd összeforgatjuk és kanalanként hozzáadjuk a sütőport és a lisztet. Kivajazott-kilisztezett formába öntjük, 180 fokon tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A pudingokat elkészítjük a leírás szerint, a puncshoz 4 dl tejet, a két csomag vaníliához 6 dl tejet adva, nem baj, ha sűrű lesz, majd lazítani fogjuk, hagyjuk kihűlni. A tejszínt felverjük, majd addig adunk a kihűlt pudinghoz, amíg krémes masszát nem kapunk - a puncsoshoz kellett 3 evőkanál, a vaníliáshoz 6. Pár szem meggyet félreteszünk a díszítéshez, a többit összekeverjük a puncskrémmel.
A piskótát ketté vágjuk, betöltjük a meggyes-puncsos krémmel, megkenjük a vaníliással, majd a maradék tejszínhabból a tetejére rózsákat nyomunk, amikre meggyet ültetünk, megszórjuk szórócukorral és már készen is vagyunk. :)

4 megjegyzés:

Belly írta...

De szép eza torta!

mandy tarragon írta...

Látszik, hogy cukrászkéz is dolgozott rajta :)

Andi írta...

Nagyon szép!

mandy tarragon írta...

Köszi Andi :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin