Paradicsomszósz


Lazítós hétvégét tartottam a rohanós hét után, ez kb. annyit jelentett, hogy újranéztem az egyik kedvenc sorozatomat, a River Cottage-ot. Egyszerűen nem tudom megunni :) Hugh Fearnley-Whittingstall annyira magával ragadó, igazi torkos kis hobbit, aki mindig azt nézi, hogy mit lehet megenni, megtermelni. Ha egyszer gazdag leszek, veszek egy kis tanyát és gazdálkodni fogok, addig is marad az erkély meg az ablakpárkány.
Az egyik részben Hugh éppen a fóliasátrát pucolta ki és változtatta a paradicsomait egészen érdekes ételekké, amiket eladhatott a farmer's market-en. Találtam itthon a hűtő aljában néhány paradicsomot - én tettem oda, csak elfeledkeztem róla. Volt még néhány szép fokhagymát, - egyet gerezdekre szedtem és eldugdostam egy virágládába, hátha lesz belőle valami - úgyhogy csináltam egy klassz paradicsomszószt. A receptet a River Cottage Cookbookból néztem ki - vajon megjelent már magyarul? Én még nem találkoztam vele. Az eredeti recept szerint sütőben sül, de a mi sütőnk betegeskedik, úgyhogy a tűzhelyen készült. A recept nagyon tetszik, téli paradicsomból már csak ilyen narancssárga lett, majd a nyáriból biztosan szép piros lesz.

Hozzávalók:
  • 1 kg paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma - többet adtam hozzá, imádom a fokhagymát
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • őrölt fekete bors
Az eredeti recept szerint a paradicsomokat ketté vágjuk, a fokhagymát apróra vágjuk, elrendezzük egy tepsiben, meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk, 180 fokon 35-40 percig sütjük. Na, ez főzőlapon úgy történik, hogy nagyobb darabokra vágtam a paradicsomot, meglocsoltam olajjal, sóztam, borsoztam és fedő alatt szétfőztem. Ezután szépen átpasszíroztam a masszát és készen is vagyunk. Lehet használni tésztára, pizzára, leves alapnak, vagy ami még eszünkbe jut.



Megjegyzések

Belly üzenete…
Hugh-t mind a ketten szeretjük a férjemmel:-)
Ez a szósz pedig ígéretesnek hangzik.
mandy tarragon üzenete…
:) Pizzára nagyon jó, csak fel kell dobni pár fűszerrel még.
szepyke üzenete…
Majd, ha mész, szólj, nézzünk együtt házat!:)

Ment valahol magyar adón ez a sorozat, vagy honnan van meg?
Jah, és én láttam Őt élő egyenes adásban Londonban, és akkor is olyan volt, mint egy nagy hobo...:)))
Éppen a filléres csirkék ellen kampányolt, mert a tesco 3 font körül adja, és azt mondta, hogy az nem csirke, ennyiből nem jön ki egy csirke és kész!:) Aztán láttam valami vicces műsorban(olyasmi volt, mint a hetihetes) és ot is hobo kinézete volt!:)))
mandy tarragon üzenete…
Amint megnyerem a lottót, megyünk :)

Spektrumon ment régebben, mondjuk én angolul letöl... izé, megszereztem :) Volt olyan műsorai is, amikor meghívott embereket a farmra és megpróbálta rábeszélni őket az organic kajákra. Volt egy anyuka, aki MINDEN NAP a sarki gyorskajáldából hordta haza a sültcsirkét és ott sápítozott, hogy mennyivel drágább a biocsirke mint a rendes. Mennyivel is? 1 fonttal? Az agyamat eldobtam... Képes egy vagyont elkölteni készkajára és ezen az 1 fonton hisztizik?! Még ha tényleg be kéne osztania a pénzt, de így?!
szepyke üzenete…
Tapasztalatból mondom, hogy iszonyatosan készek akár +1 font kiadástól, pedig az nekik vicces...
Azért járnak kabát nélkül szórakozni, hogy ne kelljen beadni a ruhatárba a cuccot, mert az két font, és azon már ihatnak valamit...
Siralmas szerintem egyébként, de ez van. Mi azt szoktuk meg, hogy minden rohadt drága és nekünk az teljesen természetes, hogy iszonyat eltérés van ár és ár között, ők meg nem ezt szokták meg, és nem hajlandóak többet fizetni semmiért. Jah, és ahogy láttad a képeken, ott minden organikus. És minden olyan fillérekért organikus, hogy kész voltam tőle. De még így is kibuknak az árakon... persze, a pia, az mindegy mennyibe kerül, mert úgy állnak a kocsma előtt munkaidő után, mintha ingyen osztanának valamit...:)))
mandy tarragon üzenete…
Igen, láttam, hogy kinn az organic kerül annyiba mint itt a normál. Egyébként olyan mókás, hogy mindig a "gazdag" a legzsugoribb. :)
Lehet hogy a kocsmába is az ingyen mogyoró miatt mennek :D

Népszerű bejegyzések