2010. március 16., kedd

Csíkos fonott kalács


Hétvégén, a szülinapi ünneplés közepette azért akadt idő egy kis sütés-főzésre, ezek a receptek jönnek most, remélhetőleg naponta. Kicsit meg vagyok csúszva magammal, - aki követi a böjtnaplómat, annak biztosan feltűnt már -, igyekszem behozni, de most elég nagy a hajtás. :)
Ugyanabból a receptből dolgoztam, mint a koszorúnál, annyi különbséggel, hogy most nem 2-2, hanem 3-3 részre szedtem a tésztát, és a tekercseket összefontam. Kicsit trükköznöm kellett a sütővel, de most a felső-alsó sütést és a légkeverést sikerült úgy variálnom, hogy át is sült a kalács és nem is égett meg. Nagyon finom lett, ismét.
Íme fonás után, itt szebben látszanak a színei:

Zsaninak volt két ötlete, hogy hogyan lehetne elkerülni azt, hogy eltörjön a kalács: egyrészt azt javasolta, hogy ne fonjam ennyire szorosra, másrészt szerinte menet közben akár többször is érdemes lenne vízzel lekenni a tetejét. Most felírtam ide, legközelebb megpróbálom :)

9 megjegyzés:

Belly írta...

Szerintem szép lett így is.

A törés ellen tényleg lazábban kell fonni,legalábbis én is azt olvastam.

mandy tarragon írta...

Köszi Belly, a tippet is :)

Garffyka írta...

szerintem is szép. kár, hogy nincs kép szelet kalácsról, ott is nagyon szépen látszana a csíkozás :)
tényleg fond kicsit lazábbra; a vízzel lekenést nem tudom, kelt tésztára sütés közben rányitogatni az ajtót, talán nem túl szerencsés; esetleg lehet még az, hogy kezdetkor túlságosan forró sütőbe teszed, így a tetején képződő kérget később felnyomja a tészta belseje, ahogy sülés közben nő. Nálam a beigli szokott mindig kihasadni :)

Csibe írta...

Szeretnék kérni egy, vagy két szeletet a teám mellé :) nekem teccccik!!!

Murphy írta...

Nekem pont azért tetszik, mert olyan gusztán kirepedt. Nyami :)

mandy tarragon írta...

Garffyka: Zsani mondta, hogy a pékségben simán lekenték :) Egyébként lehet, hogy tényleg a hőfokkal is kell variálni, majd kipróbálom ezt is :) A képre én is gondoltam, természetesen ma reggel, amikor rendezgettem a képeket és rájöttem, hogy nem csináltam :D Majd legközelebb.

Csibe: küldöm.

Murphy: a jelszó: rusztikus :)

Murphy írta...

A rusztikusról nekem egy dolog jut eszembe: Emily Gilmore :)

szepyke írta...

Eltört, vagy sem, gyönyörűűűűűű lett!
Te egy igazi hős vagy, hogy tartod a böjtöt!
Láttad, hogy itt van az angol lópofi család,és ők is böjtölnek? Én teljesen meglepődtem. Mondjuk, amikor saját szakács főz az emberre, jóval könnyebb...

mandy tarragon írta...

Nem tudtam, hogy ők is :) Az meg hagyján, hogy saját szakács, de saját bio ételek a saját farmjaikról... :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin