2010. március 10., szerda

Tiramisu tojás nélkül


Ha nem akarom gyomorszájon rúgni az olasz gasztronómiát, akkor azt mondanám, hogy ez nem is tiramisu, hiszen nincs benne tojás. Viszont kávéba áztatott babapiskóta, mascarponés-konyakos krém van benne, a tetején pedig holland kakaópor, szóval egy kicsit talán mégis az. Ez egy elég hülye dolog a részemről, de egyszerűen nem szívesen eszek olyasmit, amiben nyers tojás van. Vendégségben ha elém rakják, akkor persze eszek belőle - mégsem vagyok bunkó -, de ha lehet, akkor inkább kerülöm. Egy szó, mint száz: én meg a nyers tojás nem vagyunk barátok, úgyhogy bármennyire szeretem a tiramisut, ritkán eszem, mert csak a sajátomat eszem meg szívesen :) A tojás helyett tejszínhab kerül a krémbe lazításként, ezen kívül szinte olyan, mint az eredeti.

Hozzávalók:
  • 1 csomag - 20 dkg - babapiskóta
  • 3 csésze eszpresszó - frissen főzve a legjobb, lehet nescaféval is bohóckodni, de azzal nem lesz olyan finom
  • 50 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
  • 2 dl habtejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 2 kupak konyak vagy brandy
  • 3 evőkanál holland - cukrozatlan - kakaópor

A piskóták felét beleforgatjuk a kávéba - gyorsan, mert hamar megszívja magát, úgy pedig nem finom -, majd letesszük őket egy tál aljára. A krémhez felverjük a tejszínhabot, a mascarponét pedig kikeverjük a porcukorral, a vanília kikapart belsejével és a konyakkal, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabba. A krém felével megkenjük a piskótákat, majd jön még egy réteg piskóta, a tetejére pedig a maradék krém. Végül megszórjuk a kakaóval és mehet be a hűtőbe. Legjobb, ha legalább egy órát hagyjuk állni.
Vigyázat, nagyon gyorsan elfogy :)


8 megjegyzés:

Agnes írta...

Ezt ki fogom próbálni, a párom imádja a Tiramisut én meg még soha nem kóstoltam, mert viszolygok a nyers tojásos dolgoktól, nemhogy a krémektől, de a majonézt se vagyok hajlandó megenni, csak a tubusos boltit, ami soha nem látott tojást. Hülyeség, de ez van.

Lilla írta...

én is tojás nélkül csinálom :-) csak én tejszinízű pudingot keverek a mascarponeba.
ehhh most még éhesebb lettem...

Csibe írta...

Nekünk is van egy tojásmentes változat :)
Nagyon guszta tiramisut csináltál!

mandy tarragon írta...

Anges: én is viszolygok a nyers tojástól. Nagyon muszáj, akkor megeszem, de önszántamból... na arra várhatnának :D

Lilla: hm, ez sem hangzik rosszul. Megfőzöd, megvárod amíg kihűl és úgy bele?

Csibe: Köszi :) Te mivel helyettesíted a tojást?

Csibe írta...

Pudinggal :) meg is kellene keresnem a receptet - még anyu kapta valakitől - de kismanóm lekötött :))

mandy tarragon írta...

Majd ha lesz időd, felrakod a blogodra?

Dóra Tonte írta...

Szia,
Én is megcsináltam - isteni lett, Köszönöm! :)
Én egyáltalán nem eszem tojást pici korom óta, max. a rántotthusiban pl. - de ez így nagyon finom.
+ 1 TIPP: Én a középső krémrétegre szórtam friss áfonyát ;)

mandy tarragon írta...

Örülök, hogy ízlett :) Az áfonya is jó ötlet!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin