2010. március 22., hétfő

Sült tőkehal sütőtálban


Breaking News: Halat eszem! Én! Ha valaki azt mondja egy hónapja, hogy nem csak, hogy fintorogva megpiszkálom a halat, hanem én magam készítem el, hát, körberöhögöm. Én meg a hal? Ugyan már... És mégis. Tengeri halat eszem! :) Ezt a receptet az egyik karácsonyra kapott könyvben találtam. Unokatestvéreim választották nekem, Mediterrán receptek a címe. Az eredeti recept szerint batyuban kellett volna sütni, viszont kihasználtam az alkalmat, hogy - ugyancsak tőlük - kaptam egy olyan készletet, amiben három különböző méretű sütőtál volt. A közepes tálban kényelmesen elfért két szelet hal - igazából 4 is elfért volna, de ennyire nem voltam telhetetlen.

Hozzávalók, 4 személyre:
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma, vékonyan szeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyan szeletelve
  • 4 szelet tőkehalfilé, annyiba vágva, hogy kényelmesen elférjenek
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 4 paradicsom, nyolcadolva
  • bors
  • 1 dl fehérbor - én vizet használtam
Minek ragozzam? Mindent összeforgatunk, betesszük a sütőtálba, lefedjük alufóliával, mehet a sütőbe, 200 fok, kb. 15 perc alatt megpuhul a hal, utána levettem a fóliát és addig sütöttem, amíg a folyadék elpárolgott.





2 megjegyzés:

zsoltson írta...

Apró tanács: mártás nélkül nem ér sokat a hal. A víz vagy bor helyett tölts főzőtejszínt. A hagyma helyett póréhagymát használj. Tegyél jó sok kakukkfüvet, bazsalikomot, csípős paprikát és borókabogyót bele. Nem árt ha van íze is :-)

A tengeri halat nem szabad lesütni, az említett 15 perc bőven elég. Rotyogjon 5-1 percet és kész van.

Üdv, a Hobbiszakács

http://hobbiszakacs.blog.hu/2008/10/10/halat_a_magyarnak#more704633

mandy tarragon írta...

Hm, ez is jól hangzik, majd kipróbálom :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin