Én türelmes ember vagyok...

Meg környezetbarát. Örülök, hogy viszonylag gyorsan be tudtam jutni a munkahelyemre BKV-val. Tudtam, mert most nem tudok. Marad az, hogy dolgozom otthonról, megcsinálom, amit tudok, és ha van egy kedves kolléga, akkor a benzinzabaló autójával állunk a dugóban reggel és pufogunk, puffogunk. Ma épp sikerült bejönni (az elmúlt két napban nem, holnap nem tudom tudok-e, azt még nem tudom hogy jutok haza...), holnap úgy néz ki megint nem fog. Dolgozhatok otthonról és magyarázhatom a autós kollegáknak meg főnököknek, hogy "bocs, nekem nincs, és nem akarok 2 órát fagyni...", a projektzárást meg persze nem érdekli a sztrájk...

Innen meg kitöröltem egy részt... Mert mégiscsak türelmes vagyok, meg úrilány...

Inkább csak küldenék egy dalt...


Tavasszal beiratkozom vezetni... Nyáron veszünk autót... addig meg marad a bérlet, amiért most épp, "határozatlan ideig" semmilyen szolgáltatást nem adnak... ha enyhül az idő, vehetek egy bicajt, és reménykedhetek, hogy nem gázolnak le a teherautók...

Megjegyzések

lúdanyó üzenete…
Én azért se veszek autót :) De a türelmem elfogyott...
mandy tarragon üzenete…
Lúdanyó: Eredetileg csak arra terveztük az autót, hogy legyen, ha haza akarunk menni (nekem 180 km, páromnak 220 km, persze az ország két végén :D, MÁV-val már most se éri meg menni, úgy, hogy van diák kedvezményünk...)
De most nagyon elegem van a BKV-ból. Az hagyján, hogy sztrájk idején nem megy, de lassan már akkor se, amikor nincs... Kigyullad, lefullad, vagy "csak" mocskosul sokat késik...
SzKriszti üzenete…
A sztrájk minden "határozatlan idejű" jellegével együtt is napokig, max. h1-2 hétben mérhető időtartamról szól. Az viszont, hogy megkapják-e a sofőrök az eddigi fizetésüket, vagy ezentúl csaknem feleannyit több felelősségért, az viszont hónapokról, évekről szól a jövőben. Vehetjük a kettőt egy kalap alá?
mandy tarragon üzenete…
és ha engem, aki mellesleg kifizeti a bérletet, szívatnak azzal, hogy nem tudok bemenni dolgozni (igazoltnak számít, csak nem fizetik), attól a buszsofőrnek több lesz a fizetése? Vannak felőle kétségeim...

értem én, hogy ők szeretnék megkapni, ami jár, csak azzal nem értek egyet, hogy azzal, hogy az utasokat szívatják, el fogják érni...

A felsővezetőt a szolgálati Audiban nem érdekli, hogy fél Budapest nem tud dolgozni menni... Veszteségük nincs, mert a bérletet már kifizettük... És még ha lenne is veszteség, szerintem az sem érdekelné őket.
SzKriszti üzenete…
Igen, a sztrájkolók is ettől tartanak: hogy az Audis-vezetőt nem hatja meg ez az egész. A bérlet már fizetve, és ez a pár nap nem hoz annyi veszteséget, mint amennyit majd megspórol a béreken...
Elismerem, a sztrájk nem túl célravezető, ráadásul sokan szívnak miatta kívülállók... De tudsz jobbat? Bármit, ami hatékonyabb? Te hogy küzdenél meg az eddig megszokott béredért, ha BKV sofőr lennél?
mandy tarragon üzenete…
Szilb: jelenleg 3 napi bér mínuszban vagyok... holnap már 4 lesz... nekem nem is kifizeti a sztrájkalap? vagy vegyek ki szabit és ezentúl majd a BKV szakszervezet osztja be a szabadságomat? Hívjak taxit a saját költségemre? Hát, persze, sétálhatok is két órát a -2 fokban, az ingyen van...

Első nap még úgy voltam vele, hogy igen, legyen sztrájk, mutassák meg, hogy meg tudják bénítani Budapestet, ha akarják. Nem hatott. Akkor miért kell erőltetni?
Hogy mit kéne csinálniuk? Fogalmam sincs, mert sajnos ebben az országban nem használ se a sztrájk, se a tüntetés...

Ne érts félre, én teljesen megértem, hogy mit szeretnének. Teljesen megértem a buszsofőrt, hogy eddig is szar volt a 30 éves ikarust végigküzdeni az útvonalon, most meg még a cafetériáját is elveszik (kinek nem?)

De ha már úgyse jár a busz, legalább állja már el az utat a nagyvezír Audija előtt, hogy a garázsból se tudjon vele kiállni :)
SzKriszti üzenete…
nem a cafetériát veszik el (legalábbis nem az a jelentős összeg), hanem a különböző "pótlékokat", ami az elmúlt években a fizetésüknek gyakorlatilag csaknem felét tette ki... De mindez már majdnem lényegtelen részlet...

Én is megértem, hidd el, a Te helyzeted és álláspontod is. De egyúttal őket is megértem. Nincs más a kezükben csak a sztrájk, ez sem fog használni. Most szív miattuk több ezer ember, és mindenki rájuk haragszik. Sokuk anyja fog csuklani fizetésnapon, mikor a munkahelyükre most el nem jutók megkapják a bérpapírt. De végül ők lesznek azok, akiknek a fizetéspapírján még fél évvel később is jóval kevesebb lesz a végösszeg...

Senki sem jár jól. Lehet tényleg fel kéne adni. De ha mindig minden "harcot" feladunk az elején, mi lesz ezután?
mandy tarragon üzenete…
my-bad: csak 2 napi mínusz, mert ma behoztak autóval.
mandy tarragon üzenete…
Elhiszed nekem, hogy én még most sem a sofőrre haragszom? A vezetőire haragszom, akik a többszörösét ellopták annak, amit most a szakszervezet kér... mert nem a buszsofőr miatt van a sztrájk, hanem a vezetői miatt... És remélem, hogy a végén megéri nekik, és jutnak valami egyességre.
Másrészről viszont szeretnék eljutni dolgozni...
Lilla üzenete…
szíívás... én megértem h sztrájkolnak, ez az egyetlen fegyverük.a főváros meg amúgy kapja be mert évek óta nem teszi bele a maga részét a bkvba csak az állam és az utasok fizetnek.
nekünk mondjuk mázlink van, én a suliba amúgyis gyalog járok, és az ember munkahelye is csak 3 rövid villamosmegállóra van.
amúgy sztrájktól függetlenül sztem jó ha van kocsija az embernek (mi mondjuk szombat óta nem hazsnáltuk), én azt várom már h villanyosautók legyenek amitnap meg szélenergiával lehet feltölteni. jó dolog h lent áll a kocsi és ha kell csak bepattanunk - ha nem megyünk messzire, egy tankolás több mint 2 hónapig elég :-)
Névtelen üzenete…
Szilb,
Te miket beszélsz és honnan veszed ezeket a hülyeségeket???

Ha megnyitnád a BKV honlapját, láthatnád, hogy két dologban nem tudnak megegyezni:
- a BKV erre az évre biztosítaná a 3-3 % egészségpénztári és nyugdíjpénztári kiegészítést, de ezt nem rögzíti a KSZ-ben (1-1 %-ot hajlandó rögzíteni, mivel a KSZ nem csak 1 évre szól)
- az év végén adott 45.000 Ft étkezési utalvány összegét - ami soha nem volt a KSZ része - nem akarja a BKV bevenni a KSZ-be.

A Kollektív Szerződésben rögzített - a Munka Törvénykönyve előírásait jóval meghaladó - pótlékokat nem akarta elvenni a BKV, azok továbbra is szerepelnek a KSZ-ben - amit a szakszervezetek nem hajlandók aláírni.
Mivel nincs aláírt KSZ, mindent az MT előírásai alapján lehet elszámolni, pl:
- nem a KSZ szerinti 50 % éjszakai pótlékot kapják, amikor nem sztrájkolnak, hanem az MT szerinti 15 %-ot,
- nem fizetik nekik az ebédszünetet (a KSZ szerint fizetik),
- akit 21 év munkaviszony után rendes felmondással elküldenek, 5 hónap végkielégítést kap (a KSZ szerint 14 hónapot kapna)

Szóval az év végi 45 ezer Ft étkezési utalványért sztrájkolnak, megszívatva ezzel nem csak az autóval nem rendelkező budapestieket, hanem saját magukat is (a sztrájkalapból biztosan nem kapják meg a bér és a kiemelt pótlékok összegét).
jókaja üzenete…
Bazsalikom!
Biztos vagy benne, hogy ilyen helyzetben az egyik fél honlapja hiteles forrásként kezelhető?
mandy tarragon üzenete…
Lilla: jó nektek :) 3 megállót még én is simán sétálnék... Elektromos autó tényleg tök jó lenne. Ha meggondolom, hogy 1 töltéssel tud menni 150 km-t, akkor tényleg gazdaságos is lenne és még csak nem is szennyező :) Amikor erről tanultam, már akkor is nagyon vágytam egyre.
mandy tarragon üzenete…
bazsalikom: annyi mindent lehet olvasni, én már totál össze vagyok kavarodva, hogy mit is akarnak.
mandy tarragon üzenete…
Jókaja: hát ez az. BKV a szakszervre mutogat, a szakszerv a BKV-ra... De mi lenne, ha végre beszélgetnének is, nem csak azt olvasnám, hogy makacsul ragaszkodik mindkettő az álláspontjához...
SzKriszti üzenete…
Bazsalikom, a honlapot nem olvastam. Buszosokat ismerek, egy egész vonalnyit. Szerinted lehet rosszul tudják miért sztrájkolnak???
Névtelen üzenete…
Jókaja,
Biztos vagyok benne, hogy ha a BKV olyant állítana a honlapján, ami nem igaz, azt minden nyilatkozatában szóvá tenné a sztrájkbizottság elnöke.
Névtelen üzenete…
Szilb,

Nemes Gábor, a Sztrájkbizottság elnöke a Ma reggel-ben:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/01/14/08/Hetekig_is_eltarthat_a_BKV_sztrajk.aspx

11.45-nél megkéri a műsorvezető, hogy konkrétan, összegszerűen sorolja fel, hogy milyen juttatások megtartásáért sztrájkolnak. 12.16-tól a felsorolás: egészségpénztári és nyugdíjpénztári támogatás, havi étkezési utalvány és évvégi ajándék utalvány.

Szerinted rosszul tudja a Sztrájkbizottság elnöke, hogy miért sztrájkolnak?
Névtelen üzenete…
Szilb,

Sajnos nem link-ként hozza.
Az azonosító vége:
Hetekig_is_eltarthat_a_BKV_sztrajk.aspx

Google bepötyögve, hogy Nemes Gábor BKV, 6. bejegyzésként hozta fel, MTV Videótár kezdettel.

Népszerű bejegyzések