Fonott kalács


Szintén Ostarára, üresen ehető sonka és tojás mellé, mazsolával töltve vaj és méz után kiált. :)

Hozzávalók, 4 kis kalácshoz:
7 bögre liszt (1 bögre=2,5 dl)
1/4 bögre cukor
1 kocka friss vagy 1 csomag szárított élesztő
2 teáskanál só
3 tojás
12,5 dkg vaj
1 bögre meleg víz
1 bögre tej

1 marék beáztatott, lecsöpögtett mazsola
1 tojás sárgája a kenéshez

A tejet és a cukrot összemelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. Ha szárítottat használunk, akkor ez a lépés kimarad, azt nem kell futattani. Az élesztős tejet összekeverjük a többi összetevővel, alaposan átgyúrjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük.


A kalács tésztát két részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a mazsolát, pihentetjük még egy kicsit. A másik felét 6 részre vágjuk, 3-3 szalagból kalácsot fonunk. A mazsolás részt is 6 részre vágjuk, 3-3 részből ott is kalácsot fonunk. Aki ügyes, az csinálhatja hatos fonással is, ekkor két nagy kalácsot fog kapni a 4 kicsi helyett.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kalácsokat (egyszerre kettőt), megkenjük őket a tojás sárgájával, majd előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük. Amikor kivesszük, megkenjük vízzel, majd letakarjuk, amíg kihűl.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések