2010. május 16., vasárnap

Csokoládés diós szelet - VKF 34.



Amikor megláttam Duende kiírását, be kell valljam, elgondolkodtam. Valami epreset szerettem volna készíteni, de szabadföldi még nincs, és az lett volna a lényeg, hogy a kis mancsommal leszedett eperből legyen a Valami. Gondolkodtam, gondolkodtam. Hagytam egy ideig a dolgot, rendeztem a könyveimet a polcon és a kezembe akadt Max de Roche A szerelem étkei című könyve. Nahát, pont erre van szükségem! :)
Gyorsan átlapoztam, ezzel és exponenciálisan csökkent a lelkesedésem. Khm, ebben olyan receptek vannak, amikhez kb. semmit nem tudok beszerezni... Az utolsó oldalak egyikén azonban megtaláltam, amit kerestem: csokoládés diós szelet. Átfutottam a hozzávalókat, nos, ez határozottan jó lesz. Afrodiziákum van benne bőven: tojás, kávé és természetesen csokoládé.
Félretettem a könyvet, vártam a szabadnapot, amikor nyugodtan nekiállhatok elkészíteni. Hozzávalók előkészítve, még egyszer leellenőriztem, hogy minden megvan. Remek, jobb nem is lehetne. Aztán jött a recept átolvasása. Első pont "190 fokra előmelegített sütőben süsd a tésztát 15 percig" WHAT?! Milyen tészta? Tovább olvasás. Hm, a darált kekszet nem használja fel a recept...
Úgyhogy kreatív voltam, viszont fenn áll a veszélye, hogy ez a süti nem az a süti, ami a könyvben van :) Ettől függetlenül nagyon finom, csak úgy faltuk :) Aphroditénak is biztosan ízlene...





Hozzávalók, 24 cm-es tepsihez:
A tésztához:
  • 225 gramm darált keksz - én zabpelyhes kekszet használtam
  • 50 gramm vaj
  • 100 gramm darált dió
  • 3 tojás
  • 150 gramm barna cukor
  • 2 kávéskanál erős fekete kávé
  • 75 gramm liszt

A cukormázhoz:
  • 50 gramm vaj
  • 150 gramm porcukor, nagyon finomra darálva
  • 2 kávéskanál erős fekete kávé - ebből igazából mehet bele több is nyugodtan

A csokoládé bevonathoz:
  • 125 gramm keserű csokoládé
  • 1 kávéskanál tejszín
  • 12 gramm vaj
A sütőt melegítsd elő 190 fokra. A tojásokat keverd habosra a cukorral és a kávéval. Olvaszd meg a vajat, add a tojáshoz. A masszába keverd bele a lisztet, majd jöhet a dió és a darált keksz. Sütőpapírral béleld ki a tepsit, oszlasd el benne a tésztát, told a sütőbe és süsd kb. 25-30 percig. Tűvel ellenőrizd, hogy átsült-e, ha igen, tedd félre hűlni.
Keverd ki a cukormázat: a cukrot a kávéval és a vajjal keverd habosra, majd simítsd a kihűlt süteményre.
A csokoládé bevonathoz a csokit olvaszd fel víz fölött, keverd el a tejszínnel és a vajjal, simítsd a sütemény tetejére. Amíg lágy a csoki, húzd be a vágások helyét, így nem fog majd törni a felvágásnál.
Ha a csoki megszilárdult, vágd falatnyi kockára, és lehet tálalni :)

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta, remek íze lehet

Andi/cuki írta...

Cukormáz is, csokimáz is...ez ám a Dolce Vita!:-)) Nagyon guszta, szerintem nlunk is elfogyna!:-))

Csibe írta...

Nagyon tetszik!!!

mandy tarragon írta...

Bianka: olyan, mint egy nagyon diós piskóta :)

Andi/cuki: jó tömény kis süti, elég belőle egy-egy kis falat :)

Csibe: köszi :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin