Mentaszörp


A napokban Vegavarázs oldalán olvastam egy klassz mentás bodzaszörp receptet. Bodzát idén nem gyűjtöttünk sajnos, viszont van az erkélyen egy egészen pofás kis mentanövendékem, amit ideje volt megcsupálni, elősegítendő a bokrosodását. Egyből jött az ötlet, csináljunk mentaszörpöt! Átalakítottam a bodzaszörp receptjét, de bevallom, egy kicsit kételkedtem abba, hogy ki lehet majd érezni a menta ízét a citrom közül... Az első tesztek alapján elégedett vagyok az eredménnyel, frissítően mentás, egyáltalán nem nyomja el a citrom.




Hozzávalók, 3 üveg (IKEA csatos üveg) szörphöz:
  • 2 liter víz
  • 2 kisebb citrom
  • 12 szép ág menta (bolti kis cserepes mentának kb. a háromszorosa)
  • 5 dkg citromsav
  • 2 kg cukor

A mentát szedjük leveleire, esetleg a szárukat is feldarabolhatjuk, ha nem fásak. A citromokat alaposan sikáljuk meg, majd karikázzuk, facsarjuk, és dobjuk a menta mellé. Öntsük rá a vizet, takarjuk le egy anyaggal, hagyjuk állni két napig, néha keverjük meg.
Szűrjük le, keverjük hozzá a cukrot és a citromsavat, majd lassú tűzön főzzük, amíg fel nem forr. Az elején kevergessük, hogy a cukor könnyebben oldódjon. Amikor kész, adagoljuk ki az üvegekbe - óvatosan, nehogy elpattanjanak -, majd az üvegeket alaposan zárjuk le, csavarjuk újságpapírba és tegyük takarók közé, hogy minél lassabban hűljön ki.

Megjegyzések

sedith üzenete…
Már mióta ott a két csokor mentám és szörpöt akarok készíeni. Eddig nem vettem rá magam, de most már így, ha át is "költötted" Vegavarázs receptjét (mert én is tudom, hoyg tavaly nála láttam valami hasonlót), csak el kell készítenem szerinte. :)
mandy tarragon üzenete…
Csak bíztatni tudlak, a tesztanyagunk - 3 dl - elég gyorsan fogy :)
Csibe üzenete…
De jó! Ott virul a menta a teraszon :)
mandy tarragon üzenete…
:) Érdemes pár levelet lecsipppenteni róla :) Az enyém megköszönte a csupálást, szépen bokrosodik.
Andi/cuki üzenete…
Biztos mi is szeretnénk, fincsi lehet!:-))
Névtelen üzenete…
Hú ez tetszik. És az a jó a mentában, hogy ez nem csak 1 hónapig van. Cserepes egész évben, de nekem a kertben is tavasztól egészen késő őszig. Lehet, hogy megpróbálom majd, ha valami lenne szíves abbahagyni szegénykém leveleinek megzabálását. Nem láttam rajta semmilyen hernyót vagy ilyesmit, így még keresem a tettest.
mandy tarragon üzenete…
Nekem pár éve volt egy gyönyörű cserepes példányom. Aztán egyik napról a másikra feldobta a pacskert :S
Ez a titokzatos zabáló érdekes, hangyák esetleg?
Névtelen üzenete…
Hát azok aztán vannak mindenhol, bár eddig mást nem faltak így fel. Vagy a negyed bokrot felfalták...csak a középső levélér maradt o_O

Népszerű bejegyzések