Levendulás fagylalt


Kinyílt a levendula az erkélykertben. Ez nagyon jó dolog, különösen, ha tekintetbe vesszük azt is, hogy szinte mindenemet elvitte a víz :( Na, nem az árvíz, hanem a virágládákban uralkodó belvíz. Borogathattam, nem használt... Viszont a levendula túlélte, sőt, nagyon szépen virágzik. A nyárra illetve a fagyigépemre való tekintettel fagylalt készült belőle, az a receptet Chili&Vanília Zsófi blogján olvastam.
Ne féljetek kipróbálni, mert isteni finom. Nincs szappan íze, nem vág orrba a levendula, csak kellemesen megbújik a háttérben és hozzáadja azt a kis pluszt a fagyihoz, amitől olyan könnyedén virágos lesz az összhatás, kb. úgy, mintha egy adag Lila akác közt kanalaznék a Sugar!Shopban. Először kicsit tartottam attól, hogy túl édes lesz, de meg kell mondjam, nem lett az. Komoly erőfeszítést igényelt a részemről, hogy ne lapátoljam be az egészet azon melegében, hanem megvárjam a végső formát :) Kicsit nehezebben fagyott meg, mint a gyümölcs fagyik, cserébe viszont a végeredmény nagyon krémes maradt még egy napnyi mélyhűtőzés után is.

Hozzávalók, kb. 7-8 dl fagyihoz:
  • 4 dl tejszín
  • 2 dl sűrített tej (bocimintásból 2 db 170 grammos tubus)
  • 5 szál friss levendula
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg fehércsoki

A tejszínt és a sűrített tejet összekeverem és egy kis lábasban felteszem melegedni a levendulával együtt. Pont a forráskor elzártam alatta a gázt és hagytam együtt kicsit kihűlni, majd leszűrtem. A tojás sárgáját alaposan felvertem, hozzácsurgattam a levendulás tejszínt, majd együtt megmelegítettem, folyamatos keverés mellett. Amikor már elkezd sűrűsödni - nem lesz olyan sűrű, mint egy puding, csak mondjuk, mint egy sodó -, lehúzom a tűzről, beleszórom a csokit és keverem, amíg fel nem olvad. Hagyom teljesen kihűlni, pár órát a hűtőben is töltött, majd ment a fagyigépbe, 25 percre. Ekkor nekem még nem dermedt meg, úgyhogy betettem a mélyhűtőbe, majd pár óra múlva ki lehetett adagolni.

Megjegyzések

Bianka üzenete…
Na erre kíváncsi lennék, hogy milyen íze van. Guszta
mandy tarragon üzenete…
Bianka: mindig bajban vagyok, ha valamihez kellene hasonlítani az ízét. Szerintem próbáld ki :)
trinity üzenete…
Nagyon tetszik. Vár a teraszon a levendula-köszi!
mandy tarragon üzenete…
Trinity: :) csak legyen türelmed kivárni, amíg megfagy :)

Népszerű bejegyzések