2010. június 26., szombat

Eperszörp


Jártunk a múlt hétvégén eprészni. A föld és az idő remek volt, nagyon sok volt a gyümölcs, csak hát a nagy esőzés nem tett nekik jót. Mindenféle klassz süteményekről álmodoztunk, gondoltuk letesszük a ládát egy hűvös helyre, jó helye lesz ott. Az első adag rusztikus eperdzsemet még aznap este megfőztem, a többi maradt.
Másnap reggel azt hittem elájulok. Az egész láda eper penészes lett! Te jó ég. Gyorsan, gyorsan, válogassuk ki a jó szemeket... Hát, mit ne mondjak kb. 4 kiló epret dobhattunk ki... Nem szedünk többet epret ilyen esős idő után...
Na jó, de mégis mi legyen az eperrel? Dzsem már van, gondoltam legyen belőle szörp. A kb. 2 kg eperhez hozzákevertem 2 kg cukrot, néha átkavarva hagytam állni, kb. másfél napot. Gyönyörű vörös levet eresztett, ezt leszűrtem egy lábosba, az epret kicsit kinyomkodtam, aztán félre tettem. Elég sűrűnek találtam a szirupot, úgyhogy ment bele még kb. 1 liter víz. Ehhez a kotyvalékhoz tettem 10 dkg citromsavat - tudom, ennyi cukorhoz már akár ki is maradhatna, de nem merek kockáztatni-, majd ment az egész a tűzhelyre, lassú tűzön főztem, amíg a cukor teljesen fel nem olvadt és fel nem forrt. Ezután mehetett tiszta üvegekbe, száraz dunsztba (=takarók közé, újságpapírral jól bebugyolálva, hogy minél lassabban hűljön ki). Ebből a mennyiségből 4 db 0, 75-ös üvegnyi lett (Piroska szörp üvege újrafelhasználva). Mivel sok benne a cukor, elég nagy arányban kell majd hígítani, de Jókajával értek ebben egyet, miért is tárolnánk a vizet, amikor az folyik a csapból télen is?

A félretett gyümölcshúsból szintén lehet dzsemet készíteni egy kis befőzőcukor hozzáadásával :)

UPDATE (Timie kommentje után): Ha nem ereszt extra sok levet a gyümölcs, akkor kevesebb citromsav is elég! Kanalanként adagoljátok és figyeljétek, hogy mennyire savanyú a keverék!

19 megjegyzés:

szepyke írta...

Jaj, de szép!
Ez a tömény szörp a képen?
Én málnát szeretnék csinálni, ha lesz rá időm, és ha lesz málna..:(

Gyönyörű lett!!!!

Puszedli írta...

Ez gyönyörű! Kár, hogy itt aranyárban adták, most meg már szinte nem is látni sehol.. :(

Livi írta...

Zseniiii!!! :)
Pont tegnap sikerült vennem még epret.. van még 1 kg. Lehet megpróbálom!

mandy tarragon írta...

Szepyke: igen, ez a tömény szörp. A citromsavtól van ilyen élénk piros színe, ha az kevesebb lenne, akkor mélyebb piros lenne.
Reméljük lesz málna, én is nagyon szeretem :)

Puszedli: köszönöm :) Talán majd jövőre jobb szezon lesz. Két ilyen vacak után már kijárna :)

Livi: köszi :) Hajrá

Névtelen írta...

Jujj de jól néz ki. Málnából én is akartam csinálni valamit, de idén abból meglehetősen kevés lesz a megszokottakhoz képest :( Én meg úgyse bírom megállni, hogy csak úgy a bokorról le ne legeljem^^

Bianka írta...

Ez igen gyönyörű

mandy tarragon írta...

Araniel: jó lenne találni egy szedd-magad-málnást is :) Az otthoni bokorról mi is inkább leesszük :)

Bianka: köszi :)

Moha írta...

Gyönyörű színe van! Én mindkét szedés után rögtön egy rétegben tálcán tettem a sima hűtőbe, nem mertem kockáztatni.

Andi/cuki írta...

Gyönyörűűű színe van, nagyon fincsi lehet!:-))

mandy tarragon írta...

Moha: hát igen, így utólag nekem is ezt kellett volna :)

Andi/cuki: köszi, tényleg az :)

Csibe írta...

Mandy, csodaszép!!!

mandy tarragon írta...

Csibe, köszi :)

lekvároskukta írta...

Gyönyörű!

mandy tarragon írta...

lekvároskukta: köszönöm :)

Beastie írta...

szerintem ez ki kell próbálnom :) köszi.

Unknown írta...

Kedves Mandy!
Nagyon szupi az eperszörp recepted, ellenben valami nem stimmel, 3,3 kg-hoz tettem 3csomag 15dkg citromsavat és ez olyan savanyú lett, hogy még egy kiló cukor hozzá adása után is savanyú:( Nem elírás, hogy csak 10gr kell bele???
Köszönettel várom válaszodat
Üdv Timie

mandy tarragon írta...

Szia! Nem, nem elírás, két 5 dkg-os csomagot tettem bele. Mondjuk abban az évben az eper elég sok levet eresztett az eper, így kellett hozzá annyi. Nekem is egy picit savanykás lett, de nem mondanám, hogy savanyú.

Unknown írta...

Kedves Mandy!
Ismét megcsinálom az eperszörpöt, de most kevesebb citromsavval, az volt a baj, hogy nem tudtam, hogy neked a 2kg eperből mennyi leved lett, vagyis most olvastam, hogy 4db 0,75dl-es. Tehát nekem a 3,5kg gyümölcsből elég sok lé lett, arányaiban picivel több mint a tied, és így is savanykás lett, de most már ésszel fogom csinálni, inkább csak egy csomaggal rakok bele, mert a cukor úgyis tartósít :))
Maradok eperszörp rajongód tovább :))

üdvözlettel

Timie

mandy tarragon írta...

:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin