2010. június 10., csütörtök

Sokmagos pogácsa




Tanulós napjaim vannak mostanában, gondoltam csinálok egy nagy adag pogácsát a szénhidrát napra, hogy ne kelljen ezen agyalnom, miközben próbálom a fejembe tuszkolni a bal-, jobb- és precedencia-elemzőket. Kicsit nagyobb adag lett mint számítottam, de legalább másokat is meg tudtam vele örvendeztetni :) A recept Mohától van, meg kell mondjam, nagyon elégedett vagyok vele. Viszont note-to-self: legközelebb fél adag is bőven elég lesz. :)





Hozzávalók, 5 tepsinyi minipogácsához:
  • 60 dkg BL 80-as liszt (kenyérliszt néven fut)
  • 30 dkg főtt krumpli, áttörve, kihűtve
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tejföl
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 2 teáskanál só
  • 10 dkg vegyes mag (lenmag, szezámmag, tökmag)
  • 1 tojás kissé felverve

Nagyon egyszerű dolgunk van, mert szinte mindent elintéz helyettünk a gép :) A tojáson kívül mindent tegyünk a kenyérsütő üstjébe, kapcsoljuk be a dagasztó programot. Amikor pittyeg, vegyük ki, lisztezett deszkán lapogassuk el kb. 1,5 cm vastagra. Ha valaki szeretné, nyújthatja is, de elég lágy a tészta ahhoz, hogy kézzel lehessen formálni. Belisztezett felespohárral szaggassuk ki a pogácsákat, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjuk pihenni. A sütőt elég most begyújtani - 200 fokra -, amíg a pogácsák kicsit kelnek, addig bőven belemelegszik. Kenjük le a pogácsákat a felvert tojással és tegyük a sütőbe, amíg meg nem pirul.
A leeső tésztát gyúrjuk újra össze, szaggassuk, pihentessük - amíg az előző adag sül, addig bőven elég -, süssük. Rácson hűtsük ki és már lehet is enni. Egy-két napig simán puha marad.

7 megjegyzés:

Moha írta...

Örülök, hogy ízlett! Fiam az analízist és a mik-mak-ot tuszkolja, nehéz ügy:(

Andi/cuki írta...

Fincsi lehetett, jó ez a recept!:-))

Chef Viki írta...

5 tepsi??? Vizsgaidőszakban?

Jövök cserélni csirkére - fehérje napra maga a tökély!

Csibe írta...

Ó de kis guszta pogik!

mandy tarragon írta...

Moha: több éves tapasztalattal a hátam mögött mondhatom, vértezze fel magát, mert ennél sajnos csak nehezebb lesz...

Andi/cuki: köszi, tényleg nagyon jó recept :)

Chef Viki: nem gondoltam én, hogy ennyi lesz :D OK, cseréljünk.

Csibe: köszi :)

Bianka írta...

Nagyon jól néz ki, annyira ennék belőle

mandy tarragon írta...

Bianka: küldöm :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin