Kakukkfüves fűszerolaj


Turkáltam egy kicsit a fényképeim között, és nahát mit találtam, egy képet a fűszerolajról, amit Körösztnek adtam tavaly Karácsonykor. Eszembe is jutott, hogy alkalom adtán idén is készítek pár üveggel, egyrész saját használatra, másrészt ajándékba.
Körösztnél meg úgy általában férfi családtagoknál gondban szoktam lenni, hogy mi a csudát kellene adni nekik Karácsonyra, ami teljesíti az alábbi feltételeket:
  • Ne legyen a gatya-zokni-nyakkendő triumvirátus tagja.
  • Legyen személyes, ne valami olyan, amit az ember lekap a polcról, mert nem akar gatyát, zoknit, nyakkendőt venni.
  • Legyen igényes és szép.
Köröszt szeret főzni, így egyértelmű volt (na, jó, elsőre nem, azért sokat agyaltam rajta), hogy valami olyat fog kapni, amit tud használni a konyhában. Konyhai bigyókat nem szeretek ajándékba adni, kivétel, amikor kifejezetten kéri valaki vagy nagyon feltűnően kell neki (pl anyukámnak a jó kések), így maradtam a fűszer vonalon. De egy zacskó fűszer, az milyen már, Tunéziában nem voltam mostanában (khm, soha), úgyhogy megszületett a nagy ötlet: FŰSZEROLAJ.
Jó, remek, az ötlem megvan, vegyünk fűszerolajat. Jellemzően három csoportba lehet osztani a bolti fűszerolajakat:
  • Ocsmány üvegben vannak vagy van rajtuk valami lekaparhatatlan ízléstelen matrica
  • Olyan fűszerkombinációt tartalmaznak, amit ember nem használ a bolygó ezen felén
  • Fél fizetésem elmegy rá
Volt olyan, mire mindhárom jellemző :D Szóval, maradtam a saját készítésű változatnál. Először is az üveg. Ikeában lehet kapni remek literes csatos üvegeket, ami egyrészt azért tetszik, mert rusztikus, másrészt pedig légmentesen zárul :) Ez a pont kipipálva. Kell még egy liter nem túl jellegzetes ízű olaj, én napraforgóolajat használtam. Színes bors, kakukkfű, babérlevél, és már kész is.
Hagyni kell állni, ha karácsonyi ajándéknak szánod, szerintem októberben érdemes elkészíteni. Ez a verzió húsételekhez használható legjobban.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések