Sütőtökös kenyér




Elkapott a sütőtök mánia, lassan annyit fogunk enni, hogy narancssárgák leszünk :) Recept vegasztromániától van, DE: én annyira hozzáképzeltem a zsályás fűszervajat, hogy a zsálya a kenyérbe került, és tettem bele egy kis pirított tökmagot is. Lehet adni Samhainkor az éhes vendégeknek elő-előételnek rágcsálni, amíg várnak a finomságokra, de pirítva valami isteni a sütőtök krémleveshez is. És akkor még nem is említettem a zöldfűszeres krémsajtot...


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg sütőtök (kb 1/8-ada a sütőtöknek)
  • 1 zacskó instant élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 marék pirított tökmag
  • 1 kis csokor friss zsálya

Előszöris megküzdünk a sütőtökkel. Nekem erre van egy éles kis zöldséghámozókésem, jó szolgálatot tett. Ezzel a munka nagyjával meg is vagyunk :) A sütőtököt felkockázzuk, puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, de egy kicsit félreteszünk belőle, összetörjük. Itt erőseknek jön az alkarmunka, nekem a Rabszolga. A tököt, a lisztet, az élesztőt, a sót, a gyömbért és a tökmagot beletesszük az üstbe. A zsályát apróra vágjuk, és hozzátesszük a többihez. Elkezdjük kevertetni, ha kevés a folyadék, akkor teszünk még hozzá a tök főzőlevéből. Sok múlik a liszt minőségén meg azon, hogy mennyi nedvesség van a tökben, nekem még kellett kb 1 dl a főzővízből, hogy szép rugalmas tésztát kapjak. Rabszolga megdagasztja, megkeleszti.
Lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, hosszúkás cipót formázunk belőle. Négyszer-négyszer bevagdossuk a tetejét, és alaposan meglocsolgatjuk vízzel. Ezt Öcsém mondta, így puha lesz a közepe és ropogós a héja. 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.


Megjegyzések

Süti Bazár üzenete…
Nagyon jó a gondolat, szerintem kipróbálom én is. Szuper! :-))
szepyke üzenete…
MI az a Samhain?
mandy tarragon üzenete…
Yasmine: aztán kép is legyen róla :)

Szepyke: A Samhain a kelta újév, a Halloween utáni nap, tehát november 1. Majd írok róla, idén "nagy" bulit tervezek :)
Chef Viki üzenete…
Csentem én is az ötletet, köszi :-)
nana üzenete…
örülök, h tetszett! :)
trinity üzenete…
Nagyon szép a kenyér, gratulálok!!!
mandy tarragon üzenete…
Chef Viki: vidd :)
nana: köszi tényleg nagyon jó :)
Trinity: köszönöm :)

Népszerű bejegyzések