2009. október 6., kedd

Almás aranygaluska

Beindult nálam az "almaszezon", mint látható :) Amikor eljön az ősz, egyszerűen egyfolytában almás sütiket ennék, mindenbe belecsempészek egy kicsit. Így járt az aranygaluska is, baracklekvár helyett diós-fahéjas-almás tölteléket kapott. A süteményt feelingvideó-vágáshoz készítettem, miután előző nap a csapattársak döbbenten kérdezték, hogy "TE nem hoztál sütit????? Egy morzsát se??? Hát milyen gasztroblogger vagy te???". Úgyhogy vasárnap reggel szégyentől égő orcával hozzáláttam süteményt sütni, nehogy megint szó érje a ház elejét :) Sajnos külön nem tudtam lefotózni, mert egy morzsa se maradt...
Tegnap sütöttem még egy adagot, hogy Balázs is megkóstolhassa, az is finom lett.

Hozzávalók,egy 26 cm-es tortakarikához:
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 9 dkg vaj
  • 2 közepes méretű alma
  • 1 evőkanál fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál keményítő
  • 3 marék dió
  • a tetejére fahéjas porcukor

A Rabszolgába betesszük a kelt tészta hozzávalóit: élesztő elmorzsolva, tej, cukor, 2 tojás, só. Dagasztás fokozat, másfél óra. Addig lereszeljük az almát, összekeverjük a fahéjjal és 3 evőkanál cukorral. A diót nagyobb darabokra törük, a 2/3-át hozzákeverjük a fahéjas almához. Várunk. Amikor kész a kelt tészta, az almát kinyomkodjuk. Vajat olvasztunk, kikenjük vele a tortaformát. A tésztából gombócokat csipkedünk, megtöltjük őket az almás keverékkel és koncentrikus köröket építünk belőlük. Nekem most is földszintes maradt az építmény, de ha ügyesek vagytok, akkor lehet emeletesre is csinálni :) A tetejét illetve a rétegek között is megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk dióval és fahéjas cukorral. Hagyd kétszeresére kelni, aztán 180 fokra előmelegített sütő és kb. 30 perc.


3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Remek ötlet!

Aham, a bandát meg jól elkapattad, ahogy látom :-))

mandy tarragon írta...

Hát igen, az elkapatás maximálisan igaz :))

trinity írta...

Fini lehetett almával!!
Hát kérem, így jár, aki néha sütit visz:)) Már követelőznek a többiek:DDD

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin